Nia – liikuntaa vai tanssia

Nia (Neomuscular Integrative Action) on rytmin ja kehon liikkeen yhdistävä tanssillinen liikuntamuoto, joka voidaan sijoittaa modernin tanssin ja aerobickin välimaastoon. Niassa yhdistyvät potkut, tanssiaskeleet ja vapaa liikkuminen mielikuvituksen varassa. Nian kokonaisvaltaisuus perustuu siihen, että liikkeessä ollaan jossain liikkeen muodossa miltei koko harjoituksen ajan.

Nian kehittivät 1980-luvulla Carlos ja Debbie Rosas. Molemmilla oli tuolloin jo pitkän linjan tausta liikunnan alalla. Nian he kehittivät kokonaisvaltaiseksi keholle ystävälliseksi liikuntamuodoksi, jolla pystyttiin samalla harjoittamaan mielen rauhallisuutta. Suomeen nia rantautui vuonna 2003. Niaan kuuluu oman kehon kuunteleminen ja liikkeiden sovittaminen omiin tarpeisiin ja ehtoihin. Tämän luonteensa vuoksi nia sopii monen ikäisille ja kuntoisille harrastajille. Keholle ystävällinen nia kehittää lihaskuntoa, notkeutta ja kestävyyttä liikkujan omia ehtoja kunnioittaen. Mistä nia on saanut vaikutteita?

Niaan on omaksuttu liikkeitä ja filosofista pohjaa muun muassa itämaisista taistelulajeista, taijista, modernista ja jazz-tanssista sekä joogasta. Avain liikkumiseen on tanssijalla itsellään, sillä niassa liikkeet syntyvät ohjaajan antaman pohjan päälle liikkujan oman kehonkielen mukaan. Nia lainaakin paljon ainesta alexander- ja feldenkreistekniikoista. Näissä menetelmissä omaan kehoon tutustutaan ja siihen pyritään luomaan luonnollinen ja tasapainoinen suhde.

Nia tunnille astellaan paljain jaloin ja mieli toivon mukaan turhista ahdistuksista tyhjänä. Erityisiä varusteita tunneille ei tarvita – rennot ja joustavat vaatteet riittävät. Vesipulloa ei kannata kuitenkaan unohtaa.