Millainen tilaisuus on harjannostajaiset?

Harjannostajaiset kuuluvat juhlatilaisuuksiin ja niitä pidetään uuden rakennuksen kunniaksi silloin, kun rakennus on saavuttanut harjannostokorkeutensa. Työvaiheen loppuunsaattamisen kunniaksi on tapana pystyttää rakennuksen harjalle tai pihalle lippusalko, jonka tarkoituksena on ilmoittaa juhlaa. Kutsuvieraisiin kuuluvat kaikki rakennustyöhön osallistuneet. Rakennuksen ollessa suuri julkinen rakennus, kutsuvieraina on myös julkisen elämän edustajia.

Juhlatilaisuus aloitetaan musiikkiesityksellä, jonka jälkeen rakennuttaja pitää puheen. Tämän jälkeen työntekijöiden edustaja pitää puheen. Puheiden jälkeen juodaan malja, niin kutsuttu harjakannu. Näiden alkumuodollisuuksien jälkeen on vapaata seurustelua, kahvitustilaisuus ja mahdollista muuta ohjelmaa. Korkea-arvoisimmat vieraat asettuvat istumaan lähinnä puhujapaikkaa oleviin pöytiin.

Yksityisen rakentajan ei tarvitse tuijottaa muodollisuuksiin järjestäessään harjannostajaisia, vaan järjestää juhlatilaisuus omien ja työnsuorittajien mieltymysten mukaan. Pääasiana tilaisuudessa on, että työn suorittaja on tyytyväinen tehtyyn saavutukseen ja kiittää siitä työn suorittajia. Yksi nykyaikana enemmän yleistynyt harjannostajaisten viettotapa on järjestää työnsuorittajille saunailta tarjoiluineen. Yleensä harjannostajaiset vietetään heti työpäivän päätteeksi, joten kannattaa työn tekijöille ilmoittaa aikaisemmin esimerkiksi sauna-illan vietosta, jotta voi valmistautua.

Myös vanhan perinteen mukaan uunin rakentaneelle muurarille täytyi pitää harjannostajaiset. Tarinatiedon mukaan uuninmuuraaja asetti hormistoon tukkeen, joka esti uunin toimimisen. Muurari korjasi uunin toimintakuntoiseksi sen jälkeen, kun työn teettäjä oli tarjonnut harjannostajaiset.