Ylioppilasjuhlatilaisuus

Mitkä ovat juhlan viettämisen perinteet?

Ylioppilaslakki ei ole enää nykyisin harvinaisuus, mutta joka tapauksessa mukavat ja iloiset juhlat on silti tapana järjestää monen kouluvuoden puurtamisen ja yhden tavoitteen saavuttamisen kunniaksi. Ylioppilasjuhlat ovat myös juhla itsenäistyvälle nuorelle ja uusille mahdollisuuksille. Ylioppilasjuhliin voi kutsua sukulaiset, ystävät ja tuttavat melko vapaasti muotoilulla kutsulla. Kutsussa voi olla mukana myös kellonajat mistä mihin vieraita otetaan vastaan. Jos vieraita ei ole pitkään aikaan nähnyt, on hyvä laittaa kutsuun myös tarkka osoite, jotta vieraat löytävät perille juhlapaikalle.

Koulut välittävät tavallisesti ylioppilaskokelaitten kautta tiedon siitä, odotetaanko vanhempia lakkiaistilaisuuteen vai ei. Joissakin kouluissa tilat ovat niin ahtaat, että ulkopuolisia on mahdoton mahduttaa koulun tiloihin edes näin merkittävän tilanteen ollessa kyseessä. Useimmissa kouluissa kukat jaetaan joka tapauksessa koulun ulkopuolella sen jälkeen kun kaikki virallinen ohjelma on ohitse. Vieraampien on hyvä siis olla tungeksimatta koululle, vaan mennä vastaan kotiin onnittelemaan tuoretta valkolakkia. Ylioppilaalle viedään usein ruusu tai useampi ja lahjaksi annetaan nykyisin usein rahaa. Raha on itsenäistyvälle nuorelle hyvä lahjavaihtoehto, varsinkin siinä tapauksessa, että nuoren maun suhteen on olemassa pientäkin epävarmuutta. Kodista pois muuttavalle nuorelle voi mainiosti antaa lahjaksi myös jotain kotiin liittyvää ja tarpeellista.

Yksi hieman vanhempi tapa ylioppilasjuhliin viitaten koskee itse ylioppilasta. Tapa on lämmin ja mukava ja monet toimivatkin sen mukaan, mutta valitettavan monet nuoret eivät ole siitä edes tietoisia. Tämä erityisesti ylioppilaan äidin mieltä lämmittävä tapa on uuden ylioppilaan ostama pieni kultainen lyyra kiitokseksi omalle äidilleen. Pieni kultainen lyyra ei rasita nuoren kukkaroa liiaksi, mutta saa takuuvarmasti äidin lapsensa ylioppilaspäivänä entistäkin iloisemmaksi ja jää myös mukavaksi muistoksi tärkeästä ja iloisesta päivästä. Ja jokainen ylioppilasjuhlien kanssa puurtava ja lukiokirjoihin suuren summan sijoittanut äiti on varmasti lyyransa ja kiitoksensa myös ansainnut. Lyyria on erilaisia, kaulakorun ketjuun pujotettavia tai rintapieleen laitettavia. Lyyran/lyyria lahjaksi saanut äiti voi käyttää sitä/niitä kaikissa ylioppilasjuhlissa myös myöhemmin.

Ylioppilaskuva on yksi tärkeä ja pintansa pitävä perinne ja sen voi lähettää kiitoksien myötä kaikille, jotka muistivat lahjoin ylioppilasta. Ylioppilaskuvaan ei välttämättä kannata mennä samana päivänä kun lakin saa vaan ajan siihen voi varata myöhemminkin.

Ylioppilasjuhlissa vieraat menevät ja tulevat. Vieraat ovat mahdollisesti tulossa jostain toisesta juhlapaikasta tai vielä menossa toisiinkin ylioppilasjuhliin. Tarjoilu tapahtuu siis noutopöydistä. Noutopöydän tarjoilu voi painottua lähinnä suolaiseen, toki ylioppilaskakku on muistettava. Monet järjestävät ylioppilasjuhlat ulkona, jolloin vierailla on enemmän tilaa ja vuodenaikakin on useimmiten ulkojuhlille sopiva. Ulkojuhlia suunnitellessa on kuitenkin hyvä muistaa myös ennakoida muuttuvat sääolosuhteet. Viihtyvyyttä ja juhlavuutta voi parantaa koristelemalla juhlapaikka esimerkiksi kukilla ja kynttilöillä.

Kun vieras saapuu juhliin, uusi ylioppilas on ovella ja ottaa vastaan onnittelut ja lahjat ja ohjaa juhlajuoman ääreen ja nostaa maljan yhdessä onnittelijan kanssa. Juhlittavan on syytäpitäytyä tarkkana oman kuohuvansa kanssa varsinkin siinä tapauksessa, että vieraita on paljon ja he kaikki tulevat hieman eri aikoina. Omassa lasissa voi olla myös muuta kuin alkoholia sisältävää kuohuvaa. Illalla yhdessä ystävien kanssa voi juhlia rennommin, mutta ei välttämättä ole viisasta esiintyä sukulaisten ihmeteltävänä horjuvana ja humalaisena tuoreena ylioppilaana omissa juhlissaan. Juhlittavan on hyvä varautua myös siihen, että vieraat haluavat nähdä ylioppilastutkintotodistuksen ja useimmat pällistelevät sitä paitsi uteliaisuuttaan myös kohteliaisuuttaan. Vaikka arvosanat eivät olisikaan ensiluokkaisia, on juhlittavalla joka tapauksessa oikeus iloon ja hienoon ylioppilasjuhlaan arvosanoja tuijottamatta pitkän puurtamisen jälkeen.