Millainen marsu on lemmikkinä?

Historiaa

Marsut ovat lähtöisin Etelä-Amerikasta, ne kesyyntyivät ihmisten lemmikeiksi jo 9000-3000 ennen ajanlaskun alkua. Marsuja saapui Eurooppaan 1600-luvun alussa, jolloin niitä alettiin jalostamaan ja risteyttämään. Niinpä tänä päivänä onkin monia eri rotumuunnoksia, eikä uskoisi että nykypäivän marsut ovat kapean ja hoikan villimarsun sukulaisia.

Marsut ovat lauma-eläimiä, ne kärsivät yksinolosta. Niinpä marsua hankkiessa suositellaan otettavaksi kaverukset, sillä yksinäinen marsu voi jopa kuolla masennukseen lajitoveriaan ikävöidessään. Tyytyväisen marsun luonne on luottavainen ja säyseä, se on myös toiminnanhaluinen.

Marsuilla ei luonnostaan ole toimivia puolustuskeinoja, niinpä hädän hetkellä se joko juoksee kovaa karkuun, tai jähmettyy paikoilleen tekeytyen “kuoliaaksi”. Usein ihmiset ymmärtävät tämän jähmettymisen kiltteydeksi, vaikka marsu onkin tosi-asiassa hyvin peloissaan.

Hoito

Marsun häkki tulee olla tilava, koko noin 150cmx80cm. Varustuksiin kuuluu olla turvallinen pieni koppi, jonne marsu pääsee lepäämään rauhassa. Kuivikkeena paras vaihto-ehto ovat purut, jotka pitää vaihtaa säännöllisesti. Marsut ovat luonteeltaan siistejä, niillä on häkissäkin oma nurkkaus, jonne tekevät tarpeensa.

Ruokinta

Marsu on kasvissyöjä, ruoka koostuu viljasta, porkkanoista sekä viherravinnosta. Kesällä suurta herkkua on apilanlehdet ja tuore ruoho. Valmiit jyväsekoitukset ovat myös sopivaa ravintoa.

Sekä ajankuluksi että ravinnoksi marsu rouskuttaa myös kuivaa heinää. Puhdasta vettä tulee olla aina tarjolla

Sairaudet

Marsun yleisimmät sairaudet ovat ummetus tai ripuli. Näiden hoitamiseen löytyy keinot ihan kotikonsteista. Ummetuksen hoitoon annetaan enemmän nestepitoista ruokaa kuten kurkkua tms.

Myös parafiiniöljy kuuri tehoaa. Kun taas ripuli pyritään hoitamaan runsaskuituisella ravinnolla, esim. näkkileivällä.