Mitä voi tehdä?

Hamsteri ei sairastu usein, jos sitä hoidetaan oikein. Ikä tuo kuitenkin hamsterillekkin vaivoja ja sairauksia tullessaan. Yleensä terve lemmikki on puuhakas ja valpaskatseinen. Hyvin lemmikkinsä tunteva havaitsee nopeasti, jos kaikki ei ole kunnossa. Hamsteri on eliniältään lyhytikäinen noin kahden vuoden jälkeen erilaiset kasvaimet ym. alkavat olla yhä yleisempiä.

Sairauksien välttämiseksi kuivikkeet ja ruoka tulee säilyttää niin etteivät muut eläimet pääse niihin käsiksi. Kädet pestään aina ennen lemmikkiin koskemista ja myös sen jälkeen.

HUOM: Lääkkeitä ei saa antaa ilman lääkärin lupaa. Monet antibiootit eivät sovi hamstereille ja ne voivat aiheuttaa jopa eläimen kuoleman.

Suu ja hampaat

Hamsterilla, kuten muillakin jyrsijöillä täytyy jatkuvasti olla tarjolla kovaa purtavaa. Mikäli hampaat pääsevät kasvamaan ylipitkiksi; niiden raspaaminen ja leikkaaminen vaatii eläinlääkärin apua.

Hamsterille ei saa syöttää makeisia. Hampaat reikiintyvät. Etenkin esim. toffee tai muu sitkeä makeinen jää poskipusseihin ja niihin kerääntyy sitkeää tahnaa, jota eläin itse ei kykene poistamaan. Tällaisessakin tapauksessa on mentävä eläinlääkärille.

Vatsavaivat

Ripuli johtuu pääsääntöisesti aina hoitovirheestä. Syynä voivat olla; stressi/häirintä, epäsiisteys, sopimaton tai huonolaatuinen ruoka ja juoma, veto, toimettomuus tai ahtaus.

Hoito; Kaikki tuorerehu tulee poistaa ja antaa sen sijaan hyvälaatuista heinää, siemeniä, raikasta vettä. Lisäksi voi tarjota haaleaa kamomillateetä; kamomillalla on vatsaa rauhoittava vaikutus.

Mikäli ripuli ei parane vuorokauden sisällä, hamsteri on syytä viedä lääkärille.

Vesiripuli

Tunnetaan myös nimellä, märkä häntä. Tätä vaivaa esiintyy kaikilla pikkujyrsijöillä, mutta yleisimmin hamstereilla. Tähän sitkeään ripuliin vaikuttavat samat syyt, kuin tavalliseenkin vatsatautiin. Lisäksi syynä voi olla rehun sisältämä liika rasva tai liian vähäinen B-ryhmän vitamiini määrä. Kyseessä voi olla myös bakteeritartunta.

Hoito: Sama kuin ripuliin yleensä. Eläinlääkäri voi antaa hoidon tehostamiseksi esim. antibiootteja.

Riittävä nesteen saanti on ehdottoman tärkeää.

Ummetus

Ummetuksen aiheuttaa liian kuiva ravinto.

Oireet: Takapää pullottaa, vatsa voi olla turvonnut, eläin on kärsivän näköinen.

Hoito: Ummetuksen ollessa paha, voi tiputtaa pipetillä muutaman tipan parafiiniöljyä hamsterin suuhun. Oloa helpottaa, kun hieroo ja painelee lämpimään veteen kostutetulla kankaalla eläimen vatsaa ja takapäätä. Hieronta ei saa olla kovakouraista, vaan hellää ja rauhallista.

Microlax- pienoisperäruiskeen saa apteekista tai eläinlääkäriltä. Lääkkeen voi antaa itse tai pyytää eläinlääkäriä tekemään sen.

Lievä ummetus laukeaa runsaasti vettä sisältävillä hedelmillä, vihreillä kasviksilla ja runsaalla vedellä.

Flunssa

Hamsterikin voi sairastua flunssaan, yskään ja kuumeeseen. Älä mene nuhaisena hamsterin luo. Sairastunut eläin olisi hyvä siirtää pois makuuhuoneesta. Käsien pesu on välttämätöntä käsiteltäessä flunssaista lemmikkiä. Myös suusuojusta olisi hyvä käyttää hoitotoimenpiteiden aikana.

Hoito: Sama hoito, kuin ihmistenkin flunssaan., Lämmintä juotavaa, vitamiinipitoista ravintoa ja sierainten pyyhkimistä.

Flunssa voi kehittyä keuhkokuumeeksi, joten lemmikkiä on syytä tarkkailla.

Häkkihalvaus

Häkkihalvaus on eräänlainen masennustila. Siihen on syynä virikkeiden puute, toimettomuus. Hamsterista tulee passiivinen ja se on voimattoman oloinen.

Hoito: Yleensä auttaa, kun häkki vaihdetaan tilavampaan ja sinne sijoitetaan tunneleita, juoksupyörä, kiipeilytelineitä, jyrsittäviä oksia ym.

Sokeritauti eli diabetes

Hamsterin diabetes johtuu perinnöllisyystekijöistä.

Oireet : Liikalihavuus tai epänormaali laihtuminen. Jatkuva janon tunne. Hoito: Eläilääkäri antaa tarkat ohjeet.