Lyhyt johdatus Lontoon museoihin

Millaisia museoita Lontoossa on?

Lontoo on museokävijän aarreaitta. Museoita on kaupungissa yli kaksisataa, joten niiden tarkka ja pitkällinen esittely vaatisi runsaasti tilaa. Niinpä tässä on vain katsaus joihinkin suosituimmista kohteista.

Moniin museoihin pääsee Lontoossa ilmaiseksi. Taidemuseoissa tilat on järjestetty useimmiten niin, että peruskokoelmia pääsee katsomaan maksutta ja erikoisnäyttelytilaan täytyy ostaa lippu erikseen. Nykyisen terrorismiuhan aikana kannattaa varautua siihen, että ainakin suurimpien museoiden ovilla tehdään laukuntarkastuksia.

British Library

Iso-Britannian kansalliskirjasto sijaitsee Kings Crossin aseman vieressä. Tarjolla on vaihtelevia, helposti läpi käytävissä olevia näyttelyitä monenlaisista kulttuurihistoriaan liittyvistä aiheista.

British Museum

British Museum on perustettu 1753 ja se on yksi maailman tunnetuimmista museoista. Rakennus on kookas ja sen kiertämiseen on hyvä varata ainakin päivän verran aikaa. Museo sisältää ihmiskunnan historian hienoimpia aarteita muun muassa antiikin Kreikasta ja Roomasta. Monet näytteillä olevista kohteista ovat jäljennöksiä alkuperäisistä. Museon nähtävyyksistä kuuluisin lienee Rosettan kivi. Paikka on turistien keskuudessa erittäin suosittu, joten kannattaa yrittää etsiytyä sinne aikana, jolloin se ei ole tupaten täynnä. Rakennuksessa on kaksi sisäänkäyntiä, toinen Great Russel Streetillä ja toinen Montague Placella.

Buckinghamin palatsi

Palatsissa on kuninkaallisten aarteiden kokoelma, jota pääsee katsomaan vaihtelevasti eri aikoina vuodenajasta riippuen. Palatsin lähellä sijaitsee myös Queen’s Gallery –niminen taidegalleria, jossa on näytteillä kuninkaallisen kokoelman taideteoksia.

Dali Universe

Thamesin rannalla sijaitsevan museon kokoelma koostuu Salvador Dalín tuotannosta ja muiden taiteilijoiden teoksista, joita tämä surrealismin mestari on inspiroinut. Paikka on itse asiassa osa County Hall –galleriaa, mutta se tunnetaan paremmin omalla nimellään.

Thamesin rannalla sijaitsevan museon kokoelma koostuu Salvador Dalín tuotannosta ja muiden taiteilijoiden teoksista, joita tämä surrealismin mestari on inspiroinut. Paikka on itse asiassa osa County Hall –galleriaa, mutta se tunnetaan paremmin omalla nimellään.

Design Museum

Desingmuseo on perustettu 1989 ja se on yksi maailman ensimmäisistä moderniin muotoiluun keskittyvistä museoista. Esillä on muun muassa arkkitehtuuriin ja vaatesuunnitteluun liittyviä näyttelyitä. Museo sijaitsee joen rannassa Shad Thames- kadulla Tower Bridgen lähistöllä.

National Gallery

National Gallery sijaitsee Lontoon ytimessä Trafalgarin aukion laidalla. Näytteillä on maalaustaidetta 1200-luvulta aina 1900-luvulle. Museon kokoelma on lähinnä yleiseurooppalainen, saman aikakauden brittiläinen taide sijaitsee Tate Britainissa.

Natural History Museum

Natural History Museum, Science Museum ja Victoria & Albert Museum sijaitsevat varsin lähellä toisiaan Cromwell Roadilla Kensingtonin kaupunginosassa. Luonnontieteellinen museo sisältää laajoja näyttelyitä eri eläin- ja mineraalilajeista. Esillepano on toteutettu lapsiakin kiinnostavalla tavalla.

Science Museum

Tiedemuseon kokoelmissa on runsaasti eri aikakausilta peräisin olevia tieteenhistoriaan liittyviä vempeleitä. Suomalaisiin tiedemuseoihin tottunut saattaa pettyä siihen, että näyttelykohteet ovat enimmäkseen vain esillä, eivätkä ne tarjoa kovin paljon vuorovaikutteisuutta.

Tate Britain

Brittiläisen taiteen kokoelmat ovat tutustumisen arvoisia jokaiselle taiteenystävälle. Kokoelmasta löytyy taidetta aina keskiajalta 1900-luvulle, uusimmat teokset ovat kuitenkin pääsääntöisesti Tate Modernissa. Museo sijaitsee Millbankin kaupunginosassa, kohtuullisen kävelymatkan päässä esimerkiksi parlamenttitalosta ja Trafalgarin aukiosta.

Tate Modern

Tate Modern sijaitsee Thamesin rannalla Southwark Bridgen ja Blackfriars Bridgen lähistöllä. Se on modernin taiteen ystäville aarreaitta, mutta perinteisemmistä taidemuodoista pitävästä se saattaa tuntua pitkäveteiseltä. Näytteillä on muun muassa Andy Warhollin tuotantoa.

Victoria & Albert Museum

Kuningatar Victorian ja hänen puolisonsa mukaan nimetty museo pitää sisällään runsaan kokoelman käsityöhistorian tuotteita. Museon kokoelma on sillisalaattimaisuudestaan huolimatta kiintoisa: siellä on muun muassa vanhaa maalaustaidetta, pukuhistoriaa, soitinrakennuksen historiaa sekä jäljennöksiä antiikin rakennuksista.