Mitä Pietarin Eremitaasissa on?

Eremitaasi Pietarissa on yksi maailman suurimmista ja upeimmista taidemuseoista, joka on perustettu Talvipalatsiin vuonna 1764. Perustaja oli Katariina Suuri. Loistokas hovimuseoon jo itsessään näkemisen arvoinen taideteos. Sen lisäksi Eremitaasissa on yli 3 miljoonaa taide-esinettä ja tuhansia huoneita, ja rakennuksiakin on kuusi, sisältäen mm. Pienen Eremitaasin ja uuden Eremitaasin. Museota ei kahlatakaan läpi kuten naapurikaupungin museota iltapäivän aikana. Syvällisempi tutustuminen vaatii paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä.

Eremitaasista on tehty oppaita, jotka neuvovat parhaille reiteille taiteen labyrinttiin. Opaskirjaan tutustuminen etukäteen on viisasta, sillä museon syövereissä aika kuluu helposti runsaudenpulassa tuijotteluun. Jos suunnitelmia on jo etukäteen, on helpompaa harppoa muotokuva- ja ikoniarmeijoiden ohi ja löytää haluamansa suotuisassa ajassa. Myös opastettuihin kierroksiin kannattaa turvautua, jos pelkää hukkuvansa valtaviin saleihin ja unohtavansa, mitä tulikaan etsimään.

Tietenkin Eremitaasissa on mahdollista kuljeskella vailla päämäärääkin ja nauttia eteen sattuvista teoksista, jos aikaa on eivätkä silmät puudu hetkessä tuhansien teosten valikoimasta. Monet käyvätkin museossa useampina päivinä. Mahdollisuuksia on opastettujen kierrosten lisäksi taidehistorioitsijoiden mielenkiintoisiin luentoihin, joiden aihepiirit, kuten museon valikoimakin, kattavat ajan kivikaudelta tähän päivään asti.

Lipuista veloitetaan eri summia riippuen siitä, haluaako vieras yhteen vai useampaan museon osaan. Koululaiset ja opiskelijat päästetään sisään ilmaiseksi ja Venäjän kansalaisille sisäänpääsy on turisteja edullisempi. Kokoelmat Eremitaasissa kattavat todellakin aikajanan kivikaudesta nykypäivään. Suosittu kohde on esimerkiksi impressionistien kokoelma, joka on Louvren jälkeen laajin maailmassa. Madonnankuvia ja hallitsijoiden muotokuvia on loputtomasti, mutta seasta on mahdollista löytää kestosuosikit, kuten Van Goghin työt. Kokoelma on jaettu osiin ja jokaiselle osalle on oma huoneensa, tai yleensä monta huonetta tai salia. Jaottelu on tehty ajanjaksoittain sekä maan mukaan: Hollantilainen renessanssi- ja barokkiajan maalaustaide, italialainen maalaustaide keskiajalta 1800-luvulle, saksalainen, ranskalainen ja aasialainen maalaustaide omilta ajanjaksoiltaan ja niin edelleen.

Vierailijan vastaanottokyky loppuu kauan ennen kuin museon tarjonta on ehtinyt edes esitellä alkupaloja. Venäläistä taidetta on nähtävillä valtavia määriä, ja mahtuupa joukkoon myös rahakokoelmia. Viime vuosisadan ja uusimman länsimaalaisen taiteen, erityisesti maalauksen ystäville kerrottakoon, että Van Goghin töiden lisäksi Eremitaasissa voi nähdä mm. Matissen , Picasson , Delacroixin , Gauguinin , Cezannen , Monet’n ja Kandinskyn töitä, joiden katseleminen ”silmästä silmään” on luonnollisesti harvinaista herkkua ja taidehistoriallinen elämys. Samoin on laita kuvanveiston, piirustuksen ja taideteollisten menetelmien suhteen. Harva pääsee näin lähellä kotimaataan halutessaan näkemään Michelangelon veistoksen todellisena edessään.

Eremitaasiin on mahdollista tutustua myös Internetissä, sillä digitaalinen museo on kehitteillä ihmisten tarpeisiin eri puolilla maailmaa. Se antaa tiedon- ja taiteenjanoon jonkinlaisen avun, joskaan ei tietenkään vastaa kävelyä oikeassa museossa. Eremitaasissa käyntiä voi suositella kaikille taiteenharrastuksen syvyydestä riippumatta, sillä se auttaa näkemään, mikä suuri taiteen valtakunta meillä on aivan naapurissamme.