Miten huolehtia terveydestä ennen ulkomaan matkaa?
Matkalle lähtöä on yleensä suunniteltu jo pitkä aika. Matkakohde on valittu suuren tarjonnan joukosta ja odotetaan lähtöpäivän lähestymistä. Tässä matkakuumeessa ei kuitenkaan kannata unohtaa sitä, että matkakuume määränpäässä saattaa muuttua oikeaksikin kuumeeksi ja jopa joksikin vakavammaksi terveysongelmaksi. Siksi pitää hyvissä ajoin hankki matkavakuutus. Matkavakuutus kattaa kohdemaassa aiheutuneet hoitokulut. Vakuutusyhtiöiden matkavakuutusesitteessä on selitetty vakuutuksen ehdot matkakohteessa.
Lisäksi on mahdollisuus saada luettelo matkakohteen lääkäreistä sekä sairaaloista, jotka ovat tehneet sopimuksen vakuutusyhtiön kanssa hoitokulujen laskuttamisesta suoraan vakuutusyhtiötä. Ohjeista löytyy myös kohdemaassa olevat vakuutusyhtiön edustajat, jotka maksavat korvauksia ja antavat tarvittavaa apua. Huomioida kannattaa myös se, että ehdot saattavat olla erilaiset eri matkakohteissa. Vakuutuksen kattavuus kannattaa selvittää, sillä yleensä ei korvata sellaisia sairaustapauksia, jotka liittyvät jo henkilöllä aiemmin olleeseen sairauteen. Raskaus ei ole este matkavakuutuksen saamiselle. Alle 12-vuoden ikäiset, matkalla mukana olevat lapset kuuluvat huoltajan matkavakuutukseen. Vaikka matkalle on ottanut vakuutuksen, kannattaa silti ottaa ylimääräistä rahaa mukaan, sillä jossain kohdemaissa, jossa ei ole sopimuksen tehneitä lääkäreitä, voi olla vaikeuksia saada hoitoa, ellei heti maksa.
Rokotukset
Tarvittavat rokotukset kannattaa selvittää hyvissä ajoin, että kaikki rokotukset olisivat voimassa kohdemaahan saavuttaessa. Jossain rokotteissa on määrätty aika pistämisestä, milloin se on suojaava teholtaan, kun taas jotkin rokotteet on pistettävä vasta mahdollisimman lähellä lähtöpäivää. Yleensä matkattaessa Euroopassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa tai Yhdysvalloissa ei lisärokotteita tarvitse, mikäli Suomessa laitettavat rokotteet ovat voimassa. Kolmannen maailman maihin matkattaessa yleensä tarvitaan rokotukset, jotka kehotetaan ottamaan ja osaan maista ei pääse edes ilman pakollisia rokotuksia.
Keltakuume on sairaus, jota vastaan on tärkeää ottaa rokotus. Tätä sairautta esiintyy Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Karibialla. Eräissä osissa Aasiaa sekä Afrikan eteläisessä osassa vaaditaan sinne matkustavilta voimassa oleva rokotus.
Kolera ja lavantauti eivät vaadi välttämätöntä rokottamista, mutta jos liikutaan alueilla, missä sitä esiintyy, kannattaa olla erittäin tarkka juomaveden, ruoan ja hygienian suhteen. Näin tartunnan voi välttää.
Aikaisempien rokotusten tehosteet
Aina kannattaa tarkistaa aikaisempien rokotteiden voimassaolo. Jäykkäkouristusta, poliota ja tuhkarokkoa vastaan kannattaa ottaa tehosterokotus 5 tai 10 vuoden välein.
Rokotukset raskauden aikana?
Eläviä rokotteita kuten poliota, tuhkarokkoa, keltakuumetta ja vihurirokkoa vastaan ei saa rokottaa raskauden aikana. Tuberkuloosia vastaan tarkoitettua rokotetta ei myöskään saa laittaa, koska se voi vahingoittaa sikiötä. Matkustettaessa sellaisiin maihin, joissa keltakuumerokotteet olisivat välttämättömiä, on yleensä pienempi haitta rokotteesta kuin siitä, että sairastuisi tautiin. Pakko rokotetta ei kuitenkaan ole ottaa, sillä lääkäriltä voi saada todistuksen raskaudesta rokottamisen esteenä.
Lasten matkarokotukset?
Lapsen ollessa sen ikäinen, että ei ole vielä kaikkia Suomessa annettavia rokotteita saanut, voidaan rokotteet antaa. Poikkeuksena on, että alle yhdeksän kuukauden ikäiselle vauvalle ei keltakuumerokotusta saisi antaa, eikä alle yhden vuoden ikäiselle kolera- ja lavantautirokotusta. Rokotuksista kannattaa aina kuitenkin kysyä viimeisimmät suositukset oman kunnan- tai kaupungin terveydenhuollosta.