Mitä kysymyksiä tulisi pohtia ennen ulkomaille opiskelemaan lähtöä?

Ulkomailla opiskeleminen on mielenkiintoista, haastavaa ja avartavaa. Se on päätös, jota harvat katuvat jälkeenpäin. Kovin heppoisin perustein ei ulkomaille kuitenkaan kannata lähteä. Vanha sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee myös tässä asiassa. Ohessa muutamia kysymyksiä, joita on hyvä pohtia ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

  1. Mihin maahan haluaisit lähteä opiskelemaan ja miksi? Mikä on prioriteettisi: opintojen taso, maantieteellinen sijainti, kieli, kulttuuri tai kenties joku muu asia?
  2. Haetko opiskelupaikkaa itse, vai haetko opiskelemaan esim. vaihto-ohjelman kautta? Mikäli ryhdyt hakuprosessiin itsenäisesti, valmisteluihin saattaa mennä hyvinkin vuosi. Mikäli menet opiskelijavaihtoon, valmistelut sujuvat nopeammin, mutta myös silloin valmistelut kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.
  3. Millä kielellä haluaisit opiskella? Mikä on kielitaitosi kyseisessä kielessä? Hyvä kielitaito on luonnollisesti ensisijaisen tärkeä asia ulkomailla opiskeltaessa.
  4. Mitä haluat opiskella ja missä voit opiskella valitsemaasi alaa? Minkä tasoinen koulu on kyseessä? Vaatiiko valitsemasi koulu kielikokeen suorittamista?
  5. Vertaile kurssitarjontaa, pääsykoevaatimuksia ja rahoitusmahdollisuuksia – onko valitsemasi koulu hyvässä asemassa tässä suhteessa?
  6. Mieti myös pidemmälle: mitä haluat tehdä opintojen jälkeen? Miten pystyt hyödyntämään ulkomailla saamaasi koulutusta ja elämänkokemusta tulevassa työssäsi?
  7. Mihin vuodenaikaan haluaisit lähteä ja kauanko haluaisit opiskella ulkomailla?
  8. Mikäli suunnittelet opiskelua EU:n ulkopuolella, tarvitsetko viisumia tai oleskelulupaa?
  9. Miten aiot rahoittaa opiskelusi?
  10. Miten haluaisit asua? Opiskelija-asunnossa? Isäntäperheessä?