Vinkkejä vaihtoon aikoville yliopisto-opiskelijoille

Mihin tulee varautua?

Valmistautuminen vaihto-opiskeluun on pitkä prosessi, itse asiassa jopa pitempi kuin varsinainen vaihto, joten valmisteluihin kannattaa varata riittävästi aikaa. Ensimmäinen etappi vaihtoon pyrkimisessä on saada selville mitä vaihtopaikkoja on olemassa ja koska niihin täytyy hakea. Kaikki yliopistojen laitokset eivät välttämättä mainosta omia paikkojaan kovinkaan näkyvästi, joten kannattaa olla valppaana ja kysellä itse asioista. Yleensä haut ovat helmi-maaliskuussa, joten informaatiota on syytä etsiä jo viimeistään tammikuussa.

Oleskelulupaa ei saa hetkessä

Usein vastaus kohdemaan yliopistosta tulee kevään tai kesän aikana. Sen jälkeen on syytä alkaa valmistella matkaa etenkin, jos lähtee vaihtoon syksyksi. Jos on lähdössä vaihtoon kevääksi, on tarvittavien papereiden ja asiakirjojen hankkiminen hyvä aloittaa useampaa kuukautta ennen, ainakin oleskeluluvan hankkiminen, jos kohdemaassa tällaista tarvitaan. Oleskelulupa-asioissa on parasta soittaa tai lähettää sähköpostia kohdemaan konsulaattiin Helsinkiin. Sieltä palvellaan nopeasti ja ystävällisesti. Aiemmin vaihdossa olleita ei kannata kuunnella siinä, mitä hakemukseen tulee liittää, sillä säännöt muuttuvat koko ajan. Muuten heidän antamansa vinkit ovat arvokkaita, esimerkiksi siinä, mitä kannattaa pakata mukaan.

Kurssien valitseminen

Lukujärjestyksen, kurssisuunnitelmien, korvaavuuslomakkeiden tai vastaavien papereiden kanssa ei kannata hermoilla. Toki on syytä miettiä itselle sopivia kursseja, mutta niiden valitseminen etukäteen voi olla jopa mahdotonta, koska Internet-sivuja ei ole aina päivitetty ja niin edelleen. Lopullisesti vaihto-opiskelijoille tarjottavat kurssit selviävät paikan päällä. Ei kannata pelästyä ensimmäisinä päivinä, jos tuntuu siltä, että kursseja ei löydy. Kaikki selviää, kun vain pitää korvat ja silmät auki sekä uskaltaa kysyä. Kursseja voi ottaa yleensä muistakin tiedekunnista, ja hyviä vinkkejä kuulee muilta vaihto-opiskelijoilta.