Millaisia ovat yleisimmät ulkoillessa sattuvat tapaturmat?

Suuri osa lapsista ulkoilee säännöllisesti leikkipuistoissa tai leikkikentillä. Näillä pihojen leikkipaikoilla tapahtuukin varsin usein monenlaisia tapaturmia pienille ja vikkelille liikkujille, joiden leikit saattavat olla välillä varsin rajujakin ja tasapainon kanssakin saattaa olla vielä ajoittain aikamoista taiteilua.

Voidaankin sanoa, että valtaosa leikkipuistojen pienemmistä tapaturmista aiheutuu siitä, kun lapsi putoaa kiipeilytelineeltä tai jostakin leikkivälineestä. Liikkuvat keinut voivat aiheuttaa päävammoja ja esimerkiksi kiipeilytelineestä putoamisen seurauksena saattaa olla raajojen luiden murtumia. Leikkipuistoissa vanhemmat voivatkin pitää silmällä kiipeilytelineiden, keinujen ja muiden leikkipaikan välineiden kuntoa ja havaitessaan mahdollisia puutteita ilmoittaa niistä kunnan tai kaupungin puistoasioista huolehtivaan osastoon. Pehmeä hiekka tai hake saattaa levitä puiston alueelle vääränlaisiin paikkoihin ja aiheuttaa osaltaan liukastumisia ja kaatumisia.

Leikkipuistoissa tapahtuu myös paljon vakavampiakin onnettomuuksia. Lapsi saattaa kuristua vaatteen nyöriin tai vaikkapa pyöräilykypärän hihnaan. Vanhempien on syytä valita lapselleen asianmukaiset vaatteet ulkoleikkeihin. Liian väljiä vaatteita olisi parasta välttää ja anorakeista, huppareista ja muista takeista olisi hyvä poistaa kokonaan kiristysnauhat, jottei niistä ole vaaraa, että ne jäävät leikkipaikalla kiinni vaikkapa johonkin leikkitelineeseen ja aiheuttavat näin onnettomuustilanteita.

Aikuisen on parasta valvoa taaperoikäistensä leikkejä, sillä pienet lapset saattavat testata rajojaan ja tehdä varsin riskialttiita temppujakin leikkipaikalla tiedostamatta ollenkaan temppujensa varallisuutta. Lasten oma koordinaatiokyky ei ole välttämättä vielä kovin hyvä. Hypyt kiipeilytelineillä ja ponkaisut liukumäissä ja liialliset vauhdinotot puistokaruselleissa saattavat johtaa melkoisiin tapaturmiin, joita pystytään ehkäisemään, kun leikit tapahtuvat silmälläpidon alla.

Harrastukset

Liikkuminen ulkona ja urheiluharrastukset ovat lapsille hyödyllisiä, koska ne kehittävät koordinaatiokykyä ja pitävät yleiskuntoa muutenkin yllä. Koska kaikki taidot ovat lapsuudessa kuitenkin vasta kehitysvaiheessa, ulkourheilussa saattaakin sattua varsin paljon urheiluvammoja. Jääkiekko, jalkapallo, koripallo ja muut pallopelit ovat kaikista riskialttiimpia lajeja tapaturmien suhteen. Lasten on syytä käyttää eri lajeissa tarkoituksenmukaisia suojuksia, jotta pahimmilta urheiluvammoilta säästyttäisiin. Silmät, pää, kasvot ja suu ovat näissä lajeissa usein alttiina erilaisille pienille ja suuremmille vammoille. Rullaluistelun ja –lautailun alueella sattuu myös paljon ranne-, kyynärpää-, nilkka- ja polvivammoja, joilta voi yrittää suojautua yhtä lailla asianmukaisia suojuksia käyttämällä.

Talven tullen pulkat ja kelkat kaivetaan esiin ja rynnätään mäkeen. Aikuisen on kuitenkin hyvä muistaa tarkistaa ensin muutama asia ennen kuin antaa lapsille luvan juosta pulkkailemaan. Mäessä saattaa olla vaarallisia puita, kiviä tai jyrkkiä kohtia, joiden takia mäki ei sovellu ollenkaan pulkkailuun. Jos mäenrinteen lähellä on autotie tai vesiraja, voi mäenlaskusta tulla hyvin riskialtista puuhaa. Alle 4-vuoden ikäisen lapsen ei ole sitä paitsi ollenkaan suositeltavaa mennä mäkeen pulkkailemaan ilman aikuista. Jos mäki on kovin jyrkkä, voi aikuisen silmälläpito pulkkailun aikana olla tarpeen myös isompien lasten ollessa kyseessä. Ruuhkaisissa rinteissä sattuu yleensä enemmän tapaturmia kuin rinteissä, missä on väljemmät oltavat. Pimeitä rinteitä kannattaa välttää ehdottomasti.