Kun tukiperhe saa lapsen, joka tulee jäädäkseen

Mitä tehdä kun tukiperheen tilanne muuttuu?

Tukiperhe tukee tavallisesti lasta vaiheessa, jolloin lapsen elinpiirissä on epämääräistä eri syistä johtuvaa myllerrystä, joka saattaa järkyttää lapsen maailmaa, mutta ei kuitenkaan vielä niin paljon, että lasta tarvitsisi sijoittaa johonkin perheeseen pitemmäksi aikaa. Tavallisesti tukea tarvitsevan lapsen perheen taustalla ongelmat liittyvät perheenjäsenen sairastumiseen, uupumiseen, vanhempien avioeroon tai vaikkapa perheenjäsentä kohdanneeseen työttömyyteen ja sen myötä kasaantuneisiin ongelmiin.

Tilanne laukeaa tavallisesti jossakin vaiheessa, joten tukiperheen olemassaolo on lähinnä vain konkrettista tukijan roolissa olemista silloin tällöin ja hyvin satunnaisesti. On kuitenkin tapauksia, jolloin tilanne ei tunnukaan päättyvän toivotulla tavalla. Perheen on näin ollen syytä varautua myös siihen, että lapsi tulee osaksi perhettä ja jopa siihen pysyvästi jäädäkseen. Koska tukiperhe- ja sijaisperhetoiminta kulkevat usein rinta rinnan, voi tukiperhetoimintaan hakeutuva perhe kysyä tarvittaessa lisätietoja esimerkiksi oman paikakuntansa sosiaalitoimen taholta.

Viranomaistahot auttavat tukiperhetilanteen muuttuessa

Jos tukiperheen roolissa olleen perheen rooli saakin jostain syystä yllättävän käänteen siihen, että tukivanhemmista tulisikin sijaisvanhempia, asioita kartoitettaneen uudelleen eri viranomaistahojen kanssa ja mietitään ensin perheen resursseja ja mahdollisuuksia ottaa lapsi asumaan kokonaan perheeseen sen täysjäseneksi. Tukivanhempien ja lapsen välinen suhdehan voi olla tässä vaihessa jo hyvinkin vahvalla pohjalla, joten edellytyksiä sijaisvanhemmuuteenkin saattaa löytyä melko helposti perheen niin päättäessä.