Mökkikokki nauttii lähiseudun antimista

Maittavatko kesäiset marjat, kalat ja kasvikset?

Kyläkauppojen ja kauppa-autojen häviämisen myötä ovat kesämökkiläisten kauppamatkat entistäkin pitempiä. Turhaa matkustamista voi toki välttää kunhan varaa mökille riittävästi säilyviä perusruoka-aineita. Kesällä myös luonnon antimet ovat rikkaimmillaan ja niinpä kesäiset herkut kypsyvät usein jo omassa pihapiirissä. Tuoreita kasviksia ja vihanneksia saa usein suoraan lähiseudun tiloilta ja ranta-asukkaiden parhaat ateriat valmistuvat usein vastapyydetystä kalasta.

Luonnon antimista voi nauttia jo alkukesällä. Nuoret nokkoset korvaavat pinaatin ja maustavat kastikkeen tai muurinpohjaletut. Etenkin rannikkoseudulla yleinen ruohosipuli eli ruoholaukka, on parhaimmillaan ennen kukintaa. Tämän miedon sipulin lehtiä voi kuivata myös talvisiin kastikkeisiin.

Marjoja ja sieniä

Mökkikokin juhlaviikot alkavat varsinaisesti juhannuksesta ensimmäisten ahomansikoiden houkutellessa poimijaa. Pian näiden jälkeen kypsyvät mustikat ja metsävadelmat. Mökillä ruokailijoita voi nyt hemmotella jälkiruokaherkuilla ja kahvikakuilla. Vaniljakastikkeeseen, kermaan tai rahkaan yhdistettyinä luonnonmarjat ovat parhaimmillaan. Nostalgisen elämyksen voi tuottaa pujottamalla heinään mansikoita ja mustikoita.

Varhaisimpia sieniä ovat kantarellit ja monet tatit. Suppilovahveroiden aika on myöhäissyksyllä. Sienikastike käy sellaisenaankin ateriaksi uusien perunoiden kanssa. Sienimuhennos munakkaan tai muurinpohjaletun sisällä käy vierastarjottavaksikin. Etenkin tattimuhennoksen suurustamiseen sopivat mainiosti vaaleat leipämurut tai korppujauho. Smetana ja ranskankerma tuovat muhennokseen pirteän lisämaun.

Rantakalasta maukasta ruokaa

Mökkiläisen kalaverkkoon saattaa eksyä monenlaista kalaa. Tavallisesta rantakalastakin, hauesta, ahvenista, säyneistä ja kampeloista saa mökkikokki monenlaista maittavaa ruokaa. Jos onnistuu saamaan saaliikseen kuhaa, siikaa tai taimenta, on juhla-ateriakin turvattu. Kalan voi valmistaa keitoksi, savustaa, loimuttaa tai vaikka haudata nuotion kuumaan tuhkaan pakettina kypsymään.

Suoramyyntiä

Valpas mökkikokki seuraa lähiseudun tarjontaa. Tiloilta saa usein ostaa tuoreita vihanneksia, puutarhamarjoja ja muita sesonkituotteita. Monet ilmoittavat myytävistä tuotteista vain tienvarsilla olevilla viitoilla. Suurilla tiloilla suoramyyntiä saattaa olla kautta vuoden. Suoramyyntiä suosimalla voi tukea myös kesämökkipaikkakunnan yrittäjyyttä.

Kalasatamista voi puolestaan jo aamutuimaan saada ostaa lämmintä savukalaa. Tuoreen kalan lisäksi monet kalastajat myyvät myös valmistamiaan kalajalosteita, usein säilykkeinä.