Pölypunkit

Mitä pölypunkit ovat?

Pölypunkki on pieni hämähäkkieläin ja sen elinikä on alle 3 kuukautta. Parhaiten se viihtyy kosteassa ja yli 20 asteen lämpötiloissa. Pölypunkkeja elää enimmäkseen patjoissa, vuodevaatteissa, nukkamatoissa, ryijyissä, shaaleissa ja pehmustetuissa huonekaluissa. Silmällä niitä ei kuitenkaan erota. Pölypunkit ja niiden ulosteet aiheuttavat allergiaa, jonka voi huomata esimerkiksi aamulla punoittavista ja kosteista silmistä tai vuotavasta nenästä. Ne voivat edistää astman puhkeamista ja vaikeuttaa tautia. Pölypunkit syövät ihosta irtoavaa hilsettä ja pari milligrammaa ruokkiikin jo runsaat tuhat punkkia.

Pölypunkkien täydellinen hävittäminen asunnosta on lähestulkoon mahdotonta, mutta niiden määrää voidaan vähentää ja lisääntymistä estää elinolosuhteisiin vaikuttamalla. Yleensä on parasta aloittaa makuuhuoneesta, koska ihminen viettää siellä useita tunteja joka yö. Aluksi kannattaa vähentää kosteutta tuulettamalla koko koti ja nukkumalla kesäaikaan ikkuna auki. Ilmankostutin saattaa lisätä ilman kosteutta liikaa ja luoda suotuisat olot punkeille.

Vuodevaatteet kannattaa tuulettaa avoimen ikkunan ääressä tai ripustaa peitot ja muut vuodevaatteet pakkaspäivänä narulle. Vuodevaatteet on hyvä pestä vähintään 60 asteessa, sillä punkit kuolevat tässä lämpötilassa. Liinavaatteiden tekstiileiksi tulee valita pitkäkuituista ja laadukasta puuvillaa, myös satiini ja pellavalakanat ovat sopivia. Kuivausrumpu, mankeli ja silittäminen häätävät pölypunkkeja, samoin tekee kuiva ja yli 60 asteinen sauna.

Paras sänkyvaihtoehto on säle- tai reikäpohjainen, koska silloin vuode pääsee tuulettumaan. Vastaavasti vesisänky on kaikkein kostein ja näin myös huonoin vaihtoehto pölypunkkeja kammoaville. Patja ja vuodevaatteet tulee imuroida viikoittain. Punkkipölylle herkistyneille on olemassa tiivispintaisia mikrokuitu- tai tuulikangasvuodevaatteita.

Imuroiminen kannattaa aina ja luonnollisesti myös silloin, kun halutaan eroon pölypunkeista. Imurin pussissa voi kuitenkin elää tuhansia pölypunkkeja ja ne saattavat helposti sujahtaa imurin suodattimen ja pölypussin läpi takaisin huoneilmaan. Keskuspölyimuri on näppärä vaihtoehto ja vähentää tuntuvasti pölypunkkien määrää. Kirjahyllyjen pikkuesineet ja paperit keräävät usein pölyä, joten allergisille suositellaan usein ovellisia tai laseilla suojattuna kirjahyllyjä. Pölyt kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla. Kaupoista on saatavilla pölypunkkeja tappavia suihkeita, mutta ne eivät aina tehoa ja joskus ne saattavat jopa aiheuttaa allergisia reaktioita.

Pehmustettuja huonekaluja kannattaa välttää ja verhot voi korvata sälekaihtimilla. Kokolattiamatot ja muut matot voi vaihtaa pehmeisiin lattiapäällysteisiin. Lyhytnukkaiset puuvillamatot, jotka kestävät toistuvaa pesemistä on sopivin vaihtoehto erilaisista mattolaaduista.