Siivoaminen

Kun nenää kiusaa jatkuva tukkoisuus, silmät vuotavat yhtenään ja yskänpuuskat vievät hermot, on syytä kiinnittää huomiota kodin allergian aiheuttajiin. Tällaisia tekijöitä voivat olla eläinpöly, pölypunkit ja siitepöly. Huoneilman raikkauteen vaikuttavat säännöllinen siivoaminen, hyvä ilmanvaihtosysteemi ja tupakoiminen ulkona. Kun epäilet esimerkiksi jonkin kasvin aiheuttavan allergiaa, kannattaa toimittaa epäilyksen kohde muutamaksi viikoksi pois ja seurata katoavatko oireet. Hajuttomassa, pölyttömässä ja helposti hoidettavassa kodissa säästyt yskimiseltä ja muilta allergisilta oireilta.

Siivoaminen

Suursiivoaminen ei ole kaiken aa ja oo, sillä päivittäinen, pienin annoksin tapahtuva kodista huolehtiminen on allergikoille paras vaihtoehto. Kun tavarat laitetaan paikoilleen, pöly pyyhkäistään pois lattioilta ja pinnoilta päivittäin päästään jo hyvään alkuun. Allergiakodista huolehtiminen vaatii muutaman kerran vuodessa kaikkien asuntojen pintojen puhdistamisen. Jopa seinät ja katto imuroidaan ja pyyhitään puhtaaksi.

Makuuhuoneen siivoamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä vietämme siellä huomattavan paljon aikaa. Kerran viikossa on hyvä viedä patjat, petivaatteet ja matot ulos. Tyynyt ja peitteet voi useimmissa tapauksissa pestä 60 asteessa. Tämä on tarpeellista muutaman kerran vuodessa. Patja kannattaa imuroida vähintään joka toinen viikko. Uuden patjan hankinta tulee yleensä ajankohtaiseksi kymmenen vuoden välein. Pölypunkkiallerginen ihminen voi suojata patjansa erityisellä kankaalla ja punkeista pääsee eroon viemällä patjan noin 60 asteiseen saunaan, jolloin punkit kuolevat. Tämän jälkeen patja kannattaa vielä imuroida.

Imuria hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota pölynkerääjän hepa- tai S-class-suodattimiin. Imuri, jossa on tehokkaat suodattimet ja keskuspölyimuri eivät päästä pölyhiukkasia poistoilman mukana takaisin sisäilmaan. Suuttimet on hyvä puhdistaa jokaisen imuroinnin jälkeen, myös pölypussi ja poistoilman suodatin kannattaa vaihtaa tasaisin väliajoin.

Jokapäiväiseen kodin kunnossapitoon soveltuvat hyvin esimerkiksi mikrokuituliina ja kostutettu siivouspyyhe, sillä ne pystyvät sitomaan tehokkaasti pölyä itseensä. Pintojen puhdistusaineeksi soveltuu hyvin laimennettu, hajusteeton ja neutraali yleispesuaine tai hätätilanteessa myös astianpesuaine. Erityisesti pesutilat vaativat oman, happaman pesuaineensa, jolla laattojen kalkkisaostumat saadaan katoamaan. Rasvaisiin likoihin tehoavat parhaiten emäksiset aineet. Kädet tulee muistaa suojata siivouspuuhien ajaksi, kun ollaan tekemisissä erityisten pesuaineiden kanssa.

Kodin viherkasvit

Viherkasveja ei tule unohtaa, sillä ne voivat kerätä yllättävän paljon pölyä. Erityisesti allergikkoja voivat kiusata kasvien erittämä maitiaisneste, siitepöly, itiöt ja tuoksu. Eräitä hankalia kasveja ovat fiikukset, vehkat, tyräkki, saniaiset, jukkapalmut, traakkipuut ja vehkat. Allergiakotiin suositellaankin iso- ja kovalehtisiä kasveja. Makuuhuone ei ole paras paikka kasveille ja ne kannattaakin mieluiten sijoittaa yhteen tilaan. Istuttamisessa tulee välttää märkää multaa, koska itiöt viihtyvät siinä paremmin kuin nopeasti kuivuvassa mullassa. Silkkikasveja suositaan usein allergioista kärsivien kodeissa. Nekin tulee kuitenkin muistaa puhdistaa pölystä.

Ilman puhtaus

Talviaikaan sopiva kodin ilmankosteusprosentti on 25–45. Mikäli asukkaat kärsivät kutiavista silmistä ja kuivuneesta ihosta, avuksi voi hankkia ilmankostuttimen. Liiallisesta kosteudesta taas kertovat tummentuneet ja irtoilevat seinä- ja lattiamateriaalit. Ilmanpuhdistimella voidaan vähentää ilmassa leijailevien hiukkasten määrää. Laite ei kuitenkaan vie pölyä pinnoilta, eikä siinä mielessä vähennä siivoamisen tarvetta. Siitepölyallergiasta kärsivien on syytä kiinnittää huomiota tuuletusikkunoihin, etenkin kevät- ja kesäaikaan. Ikkunoihin voi hankkia suodattimet, jotka helpottavat allergikkojen elämää. Kodin sopiva lämpötila on 21–22 astetta. Lämpötilan ollessa korkeampi ilma muuttuu tunkkaiseksi ja kuivemmaksi. Samalla on vaarana, että rakennusmateriaalien päästöt lisääntyvät.

Muuta huomioitavaa

Myös rakennusmateriaaleihin tulee allergisessa kodissa kiinnittää huomiota. Keraaminen laatta, tiili, lasi, metalli ja luonnonkivi ovat helppohoitoisia puhdistuksen kannalta. Rakennusmateriaalien päästöluokituksen M1-luokan materiaaleista ei juurikaan vapaudu päästöjä tai hajua huoneilmaan. M1-merkillä varustettuja tuotteita on tarjolla satoja, esimerkiksi tapeteissa, maaleissa, tasoitteissa ja lattiapäällysteissä. Materiaalien päästöt ovat korkeimmillaan uusina, joten asennuksen jälkeen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ilmanvaihtoon.

Lemmikeistä akvaariokalat ovat suositelluimpia allergikoille. Akvaarion sijoittamisessa kannattaa kuitenkin muistaa, ettei makuuhuone ole paras vaihtoehto. Akvaariosta on pidettävä hyvää huolta, sillä puhdistamattomana sinne saattaa muodostua levää, joka voi aiheuttaa allergiaoireita. Tekstiileistä tiukkaan kudotut ja sileäpintaiset materiaalit hylkivät parhaiten pölyä ja kestävät myös hyvin pesemistä. Itsesiliävissä kankaissa on usein ärsyttäviä kemikaaleja, joten niitä ei suositella allergikkojen kotiin.