Aloevera

Miten käytetään aloeveraa?

Aloe veraa käytetään niin sisäisesti ravintolisänä, kuin ulkoisesti voiteiden muodossa sekä kosmetiikan ainesosina lukuisten parantavien, kosteuttavien ja solujen uusiutumista nopeuttavien ominaisuuksiensa vuoksi. Luontaisterveydenhoidossa aloe veraa suositellaan useisiin erilaisiin vaivoihin sekä elimistön tilan kohentamiseen. Tieteellinen näyttö aloe veran parantavista ominaisuuksista on toistaiseksi hajanaista ja tulokset vaihtelevia.

Aloe veran parantavat ominaisuudet

Aloe vera sisältää lukuisia kehon toimintaa tukevia vitamiineja, kivennäisaineita, entsyymejä sekä välttämättömiä aminohappoja (kuten tryptofaania). Aloevera nopeuttaa solujen uusiutumista sekä haavojen paranemista, puhdistaa elimistöä, lievittää kipuja, lisää suoliston peristalttista liikettä sekä tekee ulosteista pehmeämpiä, huonontaa kehossa haitallisten bakteerien ja sienten elinmahdollisuuksia, heikentää virusten lisääntymismahdollisuuksia sekä lievittää tulehtuksia. Aloe veralla on siis lukuisia vaikutuksia, mutta tärkeintä on kaikkien näiden vaikutusten synergia eli yhteisvaikutus.

Sisäisesti aloe veraa käytetään mehun tai tiivisteen muodossa muun muassa kehon immuniteetin eli vastustuskyvyn kohentamiseen, ummetuksen hoitoon, haavojen paranemisen nopeuttamiseen, verensokeriarvojen tasaamiseen, elinvoiman lisäämiseen jne.

Ulkoisesti aloe veraa käytetään geelivoiteena. Saatavilla on voiteita, jotka sisältävät noin 99 % aloe veraa. Aloeta voi myös itse kasvattaa ruukussa ja lehden sisäosan geeliä käyttää tarvittaessa. Aloe veran uudistavia ja paranemista nopeuttavia vaikutuksia voi hyödyntää esimerkiksi haavojen, pienten palovammojen, ihoärsytysten, tulehdusten, ihottumien, hiivatulehdusten sekä hiertymien hoidossa. Aloe myös kosteuttaa ihoa tehokkaasti.

Huomioitavaa

Aloe vera –valmisteita hankittaessa kannattaa varmistua siitä, että valmiste todellakin sisältää tarpeeksi aloe veraa eikä täyteaineita. Lisäksi ennen käyttöä kannattaa konsultoida lääkäriä ja varmistaa, ettei aloe veran käyttö aiheuta yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa tai muita haittavaikutuksia.

Jokaisen elimistö on yksilöllinen, joten joillekin aloe vera saattaa aiheuttaa allergisia oireita, ripulia ja varsinkin suuremmilla annoksilla elektrolyyttitasapainon häiriintymistä. Sisäisesti nauttituna aloe vera saattaa laskea veren sokeripitoisuutta tai kaliumtasoja, minkä vuoksi esimerkiksi diabetesta, munuaissairautta tai sydäntautia sairastavan tai elektrolyyttitasapainon häiriöistä kärsivän kannattaa neuvotella aloe veran käytöstä lääkärinsä kanssa.