Kalaöljyvalmisteet

Millaiset ovat kalaöljyn terveysvaikutukset?

Mistä kalaöljy valmistetaan

Kalaöljyvalmisteet tehdään erilaisten rasvaisten kalojen esim. lohi, makrilli, silakka jne. lihasta. Ympäristömyrkkyjä, joita rasvaisiin kaloihin helposti kerääntyy, poistetaan useissa vaiheissa valmistusta. Öljyyn lisätään myös E-vitamiinia säilyvyyden parantamiseksi. Kalaöljyvalmisteita on saatavana monessa muodossa, kuten kapseleina tai öljyinä.

Kalaöljyn terveysvaikutukset

Kalaöljyssä on omega-3-rasvahappoja, joista EPA (eikosapentaeenihappo) sekä DHA (dokosaheksaeenihappo) ovat aktiivisimpia ja hyödyllisimpiä ihmisen terveydelle. Nämä rasvahapot ovat tärkeitä sydämelle ja koko verenkiertoelimistölle, iholle, nivelille sekä aivotoiminnalle, kuten muistille ja mielenterveydelle.

Seuraavassa luetteloa erilaisista positiivisista vaikutuksista, joita kalaöljyillä on saatu aikaiseksi:

  • EPA ja DHA auttavat ehkäisemään ateroskleroosia eli valtimonkovettumatautia, sydäninfarktia, masennusta sekä syöpää. Lisäksi niillä on korkeaa verenpainetta madaltava vaikutus.
  • EPA ja DHA muodostavat elimistössä kipuaistimuksia sääteleviä kudoshormoneja sekä lieventävät tulehdusreaktioita, joten erilaisista kivuista kärsivät voivat saada kalaöljyistä helpotusta
  • Dementiapotilaat saattavat hyötyä kalaöljyvalmisteista
  • Kalaöljyllä on saatu postitiivisia tuloksia lasten oppimisvaikeuksien hoidossa
  • Myös atooppisesta ihottumasta tai psoriasiksesta kärsivät voivat saada apua omega-3-rasvahapoista
  • Raskaana olevan tai imettävän on erityisen tärkeää saada riittävästi DHA:ta ja EPA:ta, jotta lapsen hermosto kehittyisi normaalisti
  • Kalaöljyjen nauttiminen ehkäisee silmien liiallista kuivumista
  • Kalaöljyillä on saatu hyviä tuloksia myös erilaisten mielenterveysongelmin hoidon täydentämisessä

Huomioitavaa

Kalaöljyvalmisteita ei ole suositeltavaa käyttää, mikäli veren hyytyminen on heikentynyt tai jos käytössä on veren hyytymistä estävä lääkitys. Kalaöljyvalmisteiden käyttö voi alentaa E-vitamiinin määrää elimistössä, joten voi olla hyödyllistä nauttia E-vitamiinia lisäravinteena tai huolehtia, että kalaöljyvalmiste sisältää sitä tarpeeksi. Yleensä kalalle allergiset pystyvät käyttämään kalaöljyvalmisteita, sillä niistä on valmistusvaiheessa poistettu kalaproteiinit.