Liikenneonnettomuus

Millaista ensiapua koiralle?

Suurin osa koirien pahoista tapaturmista sattuu liikenteessä. Auton töytäisemä koira on aina syytä tarkistuttaa eläinlääkärillä. Vaikka koira onnettomuuden jälkeen käyttäytyisikin näennäisen normaalisti ja olisi selviytynyt ilman suurempia ruhjeita, sillä voi olla hoitamattomina menehtymiseen johtavia verenvuotoja tai revähtymiä sisäelimissä. Onnettomuuteen joutunut eläin on usein niin pelästynyt, että sen käsittelyssä on oltava varovainen.Oikeanlainen ensiapu on tärkeätä. Jos koira on tajuton, ensiksi tarkistetaan hengittääkö se ja lyökö sen sydän. Jos sydän toimii, mutta hengitystä ei havaita, voi koiralle yrittää antaa tekohengitystä. Tekohengitystä annetaan painamalla vuorottain koiraa kyljestä ja puhaltamalla ilmaa sen sieraimiin. Tekohengitystä kannattaa yrittää antaa 5-10 minuuttia. Ellei eläin tämän ajan kuluessa ala hengittää, sitä ei todennäköisesti enää pystytä pelastamaan.

Pahasti loukkaantunut eläin vaipuu melko helposti sokkiin ja sokki on hengenvaarallinen tila. Jotta näin ei kävisi, on koira pidettävä lämpimänä esimerkiksi käärimällä se huopaan. Koiraa tulisi liikutella niin vähän kuin mahdollista. Myös eläimen virtsaamista pitää seurata: sokkiin vaipunut eläin ei yleensä enää virtsaa. Koirilla virtsarakon seinämä repeää helposti töytäisyissä, jolloin virtsa vuotaa koiran vatsaonteloon ja se ei enää virtsaa. Sokkitilaa voi yrittää estää antamalla myös kortisonitabletin esimerkiksi kyypakkauksesta.

Raajoissa olevat suuret verenvuodot tukahdutetaan kiristyssiteellä. Murtunutta raajaa voi yrittää lastoittaa kuljetuksen ajaksi, jos matka eläinlääkärille kestää pitkään. Ellei eläin vaikuta pahasti loukkaantuneelta, haavoja voi yrittää puhdistaa.