Ihoinfektiot

Millaisia ovat lasten ihoinfektiot?

Monet mikrobit, kuten bakteerit, virukset, sienet ja loiset aiheuttavat lapsille erilaisia ihoinfektioita. Ihoinfektioista suurin osa on varsin lieviä, eikä niihin liity juuri mitään yleisoireita tai kuumetta. Joskus ihoinfektio saattaa kuitenkin kestää pitkään ja sen hoito voi olla hyvinkin ongelmallista. Ihottumat ovat yleensä varsin kutiavia ja lapsi - ymmärrettävää kyllä - raapii usein näppylöitä tai rykelmäaluetta itse asiassa näin vain pahentaen tilannetta. Onneksi on olemassa kuitenkin koko joukko hyviä ja tehokkaita voiteita ja muitakin hoitokeinoja, jos ihottuma vaivaa kovasti tai muuttuu jopa sen pitkittyessä tulehdukseksi iholla.

Märkivää ihottumaa ja näppylöitä

Märkivä ja rupeutuva pieni näppy tai näppyrykelmät iholla, erityisesti kasvojen alueella tai muualla kehossa saattaa kieliä ihon bakteeritulehduksesta eli märkäruvesta. Märkänäppylöissä on runsaasti bakteereita ja siksi infektion voi saada helposti vaikka lapsen ollessa päivähoidossa, missä sattuu olemaan tartunnan saaneita lapsia. Märkärupi on ihottuma-alueeltaan varsin pieni. Antibioottivoiteet ovat hyviä ihottumaa hoidettaessa. Voiteita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Joskus myös lääkäri saattaa määrätä voidetta, mikäli ihottuma todetaan lääkärikäynnin yhteydessä. Laajalle levinneelle ihottumalle hoitovoide ei ole välttämättä tarpeeksi tehokasta. Tällöin käytetään suun käyttää annettavia antibiootteja.

Punotus peräaukon ympärillä

Suoliston kihomato tai ihon streptopkokki-infektio voivat aiheuttaa molemmat lapsen peräaukon seutuvilla punotusta. Iho saattaa ärtyä ja olla hyvinkin arka. Mikäli punotus tuntuu jatkuvan pitkän aikaa – mahdollisesti useita viikkoja – on syytä tarkistaa asiaa lääkäriltä, koska streptokokki-bakteerin ollessa kyseessä hoidoksi tarvitaan ehdottomasti antibioottikuuria, jolla tulehdus saadaan hyvin ja nopeasti talttumaan.

Joskus lapsen peräaukon alueella saattaa ilmetä kovaa kutinaa, varsinkin öisin. Silloin kyse voi olla kihomadosta, joka elää paksusuolen loppupäässä. Tauti tarttuu kihomadon munien välityksellä, joita naaraat munivat peräaukon seutuville öisin. Munat voivat olla elossa useita viikkoja vuodevaatteissa. Joskus tartunnan saanut lapsi voi alkaa oireilla vasta parin kuukauden kuluttua. Jos lapsen ulosteen pinnalla näkyy kihomatoja, on diagnoosi täysin varma. Hoitona tähän on yleensä matokuuri.

Joskus koko perhe tarvitsee kuurin, koska kihomato on saattanut tarttua myös muihin perheenjäseniin. Hygieniasta huolehtiminen ja vuodevaatteiden ja alusasujen säännöllinen vaihtaminen ovat tärkeitä hoidon kuluessa ja perustavia toimenpiteitähän ne ovat aina lapsiperheessä, vaikkei kihomatoa kellään perheenjäsenistä olisikaan.

Sormen tai varpaan kynnen vierusta punottaa

Kynsivallintulehduksen huomaa siitä, kun lapsen sormen tai varpaan kynnen vierusta punottaa ja alue tuntuu aralta. Joskus kynnenvierustassa voi olla jopa näkyvä pieni paise. Lapset, jotka imeskelevät paljon sormiaan saavat usein kynsivalleihin repeytymiä, jolloin tulehdus alkaa kehittyä. On myös havaittu, että jos lapsen kynnet leikataan jatkuvasti liian lyhyiksi, ne saattavat altistua helpommin kynsivallintulehdukselle. Bakteerien on näin helpompi päästä kynnen alle. Antibioottivoiteet ovat riittävä hoito lievän kynsivallintulehduksen hoitoon, mutta hyvin usein on tarpeen lääkitä lasta myös suun kautta annettavilla antibiooteilla. Varsinaiset paiseet tulisi myös puhkaista.

Kutinaa varpaiden välissä ja ihopoimuissa

Kun lapsen varpaiden välissä alkaa yllättäen kutista jatkuvasti, saattaa kyse olla silsasieni-ihottumasta, joka on yksi tyypillisistä sieni-infektioista. Iho saattaa myös alkaa kesiä. Joskus kynnet voivat haurastua ja halkeilla, mikäli ihottuma leviää kynsiin. Punottava ja karhea ihopoimujen seutuvilla – varsinkin kaulan alueella - pesivä ihottuma voi olla hiivasieni-ihottumaa. Ihottuma voi olla vetistävää ja hyvin tarkkarajaista. Joskus lapsen vaippaihottuma saattaa pahentua, mikäli hiivasieni-ihottuma iskee samanaikaisesti. Hoitona sieni-infektioihin käytetään tavallisesti erilaisia voiteita ja joskus suun kautta annettavia sienilääkkeitä. Sieni-infektioepäilyissä kannattaa ottaa yhteys lääkäriin tai neuvolaan ja varmistaa asia sitä kautta.

Syyliä ja ontelosyyliä

Kiinteät ihonäppylät eli syylät nousevat iholle virusten aiheuttamina. Joskus uskotaan, että syylien ilmaantuminen olisi merkki huonoista puhtausoloista, mutta asiassa ei ole ollenkaan perää. Lapsilla esiintyy tavallisesti syyliä käsissä tai jaloissa. Syylille ei yleensä tarvitse tehdä mitään, jos ne eivät tunnu haittaavan lasta mitenkään, mutta niiden vaivatessa apteekeissa myydään syylälaastareita, joiden avulla syyliä voi yrittää poistaa ja lääkäri voi mahdollisesti myös määrätä syylien poistamiseksi asetyylisalisyylihappovoidetta. Tavallisesti syylien hoitaminen kestää viikkoja. Lääkärin tekemää jäädytyshoitoa tai laserhoitoa voidaan kokeilla sen jälkeen, jos voiteista tai laastareista ei tunnu olevan apua.

Ontelosyylät ovat pieniä näppylöitä, joissa on sisällä valkoista massaa. Niistä ei erity märkää, eivätkä ne myöskään kutise. Ontelosyyliä voi esiintyä taipeissa tai nivusalueilla. Niiden esiintyminen on varsin tavallista kuivaihoisilla lapsilla tai lapsilla, joilla on usein jonkinasteista allergista ihottumaa. Ontelosyylät häviävät tavallisesti ajan kuluessa itsestään eikä mitään erityishoitoja tarvita, mutta niiden häviäminen voi kestää kuukausia. Joskus ontelosyyliä joudutaan poistamaan lääkärikäynnin yhteydessä, jos ne sijaitsevat hankalassa paikassa tai haittaavat muuten lasta kovasti. Syylien poistaminen on kivutonta.