Nokkosihottuma

Mitä on nokkosihottuma?

Nokkosihottuma eli urtikaria on nimensä mukaisesti ihottuma, joka muistuttaa nokkosen koskettamisesta aiheutuvia kutisevia ja punaisia paukamia. Turvonneet ja punaiset alueet voivat olla hyvinkin suuria. Ihottuma on erittäin kutiseva, ja jos iho turpoaa laajalta alueelta, se voi olla hyvinkin kivulias.

Nokkosihottuma on yleinen iho-oire, eikä se yleensä ole itsenäinen tauti, vaan pikemminkin usean taudin yksi oire. Se menee normaalisti nopeasti ohi, mutta toisilla ihmisillä voi esiintyä nokkosihottumaa kroonisena. Kun ihottumaa ilmenee vain suun ja kurkun ympärillä, se johtuu useimmiten ruoasta ja saattaa vaikeuttaa hengittämistä. Nokkosihottuma syntyy, kun ihon syöttösolut joutuvat kosketuksiin allergeenin kanssa ja alkavat erittää voimakkaita kemikaaleja, esimerkiksi histamiinia. Aiheuttajia voivat olla ruoka-aineallergia tai -yliherkkyys, ruoan tietyt kemikaalit, kuten salisylaatit tai joskus toistuva hiivasienitulehdus. Joskus myös kylmyys, hikoilu, ihon raapiminen tai tiukat vaatteet voivat laukaista nokkosihottuman oireet.

Itsehoito

Usein tauti rauhoittuu itsestään, mutta siihen voi mennä kuukausia tai pahimmassa tapauksessa jopa vuosia. Mikäli kärsit nokkosihottumasta, iho tulee pitää viileänä kutinan vähentämiseksi. Oireita voi lievittää pysymällä poissa auringosta, pukeutumalla puuvillavaatteisiin ja käyttämällä puuvillalakanoita. Tulehtuneelle alueelle voi asettaa jääpaloja tai märkään puuvillakankaaseen käärittyä jäätä. 5-10 minuuttia on sopiva aika viilentää ihoa, sillä pidempi aika saattaa aiheuttaa paleltumia. Hoidon jälkeen iholle voi levittää sinkkipohjaista voidetta tai sinkkioksidisalvaa.

Viileä ja rauhoittava kylpy on hyvä hoitomuoto. Veteen voi lisätä muutaman pisaran öljyä, joka ei aiheuta ihossa reaktioita. Myös kaurahiutaleita, leivinsoodaa tai maissijauhoja voi lisätä kylpyveteen. Saippuaa sen sijaan tulisi välttää, samoin pyyhkeellä hankaamista. Kuivalle iholle voi lopuksi levittää vesipitoista rasvaa tai jotain muuta hajustamatonta kosteusvoidetta. Yrttihoitojen piiriin kuuluvat peltokehäkukka-, pihatähtimö- ja aloe vera -voiteet sopivat erityisen hyvin aralle, kuivalle ja kutisevalle iholle. Täytyy kuitenkin muistaa, että saatat olla allerginen tai herkkä joillekin näille kasveille tai valmisteiden raaka-aineille.

Kiinalainen lääketiede suosittelee viilentäviä ruokia, kuten auringonkukansiemeniä, munakoisoa, lehtisalaattia ja tofua. Kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa ennen kuin syöt kiinalaisia yrttejä. Nokkosihottuman oireet saa usein pidettyä kurissa antihistamiinilla. Nykyisin antihistamiinilääkkeissä on valinnanvaraa ja vaihtoehdoissa on myös ei-väsyttäviä lääkkeitä.