Anoreksia

Mitä on anoreksia?

Anoreksia on syömishäiriöiden alalaji, ja se voidaan määritellä ruokahaluttomuudeksi, laihuushäiriöksi tai ylettömäksi laihduttamiseksi. Anorektikko uskoo olevansa lihava, vaikka olisi reilusti alipainoinen. Anoreksia on nykyisin melko yleinen sairaus, ja sitä esiintyy pääasiassa murrosikäisten tyttöjen ja nuorten keskuudessa. Jonkun verran sitä on havaittu myös nuorilla miehillä ja vanhemmilla naisilla vaihdevuosiin asti.Tauti voi puhjeta useasta syystä, joista tavallisimpia ovat nuoren kehitykseen kuuluvat elämäntilanteen muutokset, kuten murrosiän alkaminen tai opiskelujen aloittaminen vieraalla paikkakunnalla. Yleistä on myös se, että anoreksia alkaa viattomasta laihduttamisesta. Anoreksiaan sairastuvat usein tunnolliset, kunnianhimoiset ja täydellisyyteen pyrkivät nuoret, jotka etsivät vielä omaa identiteettiään. Anoreksian epäillään kehittyvän, kun syömisen hallinnalla halutaan työntää jokin toinen mieltä painava ongelma taka-alalle.

Anoreksian oireita ovat tiukka dieetti, kiinnostuminen terveellisestä ravinnosta, pakkomielteinen kuntoilu ja rasvan polttaminen. Usein oireet voimistuvat pikkuhiljaa, jolloin liikuntaharrastus muuttuu jatkuvaksi liikkeellä olemiseksi ja ravinnosta kiinnostuneisuus voi vaihtua syömättömyydeksi. Ruoka muuttuu viholliseksi, eikä siitä nautita, vaan siihen liittyvät ajatukset alkavat hallita elämää. Anoreksiaan kuuluvat usein myös masentuneisuus ja ahdistunut olotila. Nämä oireet saattavat johtua oman tilan ymmärtämisestä ja siitä seuraavasta avuttomuuden tunteesta tai ristiriidasta oman minäkuvan ja ympäristön käsitysten välillä.

Tautia sairastavat ovat taitavia piilottelemaan sitä niiltä, jotka mahdollisesti yrittävät auttaa heitä. Tyypillistä on veden juominen, virtsan pidättäminen ennen punnitusta, oksentelu ja ulostuslääkkeiden käyttäminen. Ulkopuolisten ihmisten on vaikea tunnistaa sairautta tai puuttua siihen, koska anorektikko itse kieltää ongelmansa. Huomattavan laihtumisen lisäksi anoreksia voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja ruumiinlämmön laskua muutamalla asteella, jonka seurauksena iholle saattaa kasvaa untuvaista karvaa. Laihtuminen aiheuttaa myös jatkuvaa palelemista. Myös lihasheikkous, uupumus ja infektioherkkyys ovat yleisiä oireita.

Anoreksia on hengenvaarallinen sairaus, jolla voi pahimmillaan olla kohtalokkaat seuraukset. Jo lievät syömishäiriön asteet voivat aiheuttaa kehossa peruuttamattomia muutoksia ja sairauksia. Etenkin nuorilla pituuskasvu ja muu kehitys saattavat pysähtyä tai häiriintyä. Tytöillä kuukautiset jäävät usein pois ja myöhemmin raskaaksi tuleminen saattaa vaikeutua. Mikäli anoreksiaan liittyy oksentelua, se voi saada aikaan yhdessä ravinnon niukkuuden kanssa erilaisten hivenaineiden ja vitamiinien puutteen. Kalkin ja D-vitamiinin puutos aiheuttavat osteoporoosia eli luiden haurastumista. Anorektikko saattaa kärsiä myös anemiasta ja veren valkosolujen määrä voi olla alentunut. Joskus anoreksiaan voi liittyä elektrolyyttihäiriöitä, jotka saattavat johtaa pahimmassa tapauksessa sydämen rytmihäiriöihin.