Goottityyli

Goottityyli sai alkunsa 1980-luvun alussa, kun goottirock eriytyi omaksi musiikkigenrekseen. Tyylin juuret ovat edellisellä vuosikymmenellä alkaneessa punk-kulttuurissa. Aluksi goottien pukeutumistyyli oli lähinnä kauhuromantiikan värittämä versio punktyylistä, mutta 90-luvulta alkaen se alkoi saada viktoriaanishenkisiä vivahteita.

Tyyli ei koostunut suinkaan upouusista elementeistä, vaan se oli yksi postmoderneista tavoista kierrättää vanhaa kauhutarinoiden perinnettä. Erityinen innoittaja musiikintekijöille ja myöhemmin koko tyylisuunnalle oli 1700-luvun lopulla alkunsa saanut romanttisen kauhukirjallisuuden genre, joka oli erityisesti kukoistanut Britanniassa.

Kyseessä ei ole ainoastaan musiikkityyli ja sen inspiroima pukeutumistapa, vaan oma kokonainen estetiikkamaailmansa. Toisaalta alakulttuuriin ei kuulu olennaisesti muita kuin esteettisiä periaatteita. Gootit ovat poliittisilta ja uskonnollisilta mielipiteiltään suhteellisen kirjavaa kansaa. Esimerkiksi goottityylillä ja saatananpalvonnalla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Tyyliin kuuluvat voimakkaat värit, joista suosituimpia ovat musta, punainen ja violetti. Vaatteista suosittuja ovat esimerkiksi korsetit, korkeavartiset ja –korkoiset kengät sekä pitkät takit ja hameet. Kaikki gootit eivät pukeudu keskenään identtisesti, vaan vaihteluja esiintyy paljonkin. Toiset saattavat rakastaa PVC:tä ja nahkaa kun taas toiset verhoavat itsensä ainoastaan elegantisti sametilla, silkillä ja muilla luonnonmateriaaleilla.

Goottityyli on innoittanut puolestaan muita alakulttuureja, esimerkiksi japanilaista gothic lolita –tyyliä.