Mitkä värit sopivat kenellekin?

Jokaiselle meistä on omat lempivärimme, joihin pukeudumme mielellämme ja joissa tunnemme viihtyvämme. Kuinka voimme kuitenkaan tietää, mitkä värit ovat meille todellisuudessa niitä kaikkein parhaimpia? Mistä johtuu se, että joitakin ihmisiä tuntuu pukevan punainen, kun taas jotkut näyttävät suorastaan sädehtivän harmaansinisessä?

Erään selityksen näihin kysymyksiin tarjoaa värianalyysi, jonka mukaan omat, luonnolliset värimme määräävät sen, mitkä värit näyttävät hyvältä päällämme. Värianalyysin mukaan ihmiset voidaan jakaa hiusten, ihon ja silmien värin perusteella neljään, eri vuodenaikojen mukaan nimettyyn värityyppiin:

Kevätihminen

Kevätihmisen tunnistaa kuulaasta, miltei kalpeasta vaaleudesta. Hänen ihonvärinsä vivahtaa kultaan ja persikkaan, sinistä sävyä ei kevätihmisen ihosta löydy ollenkaan. Monet kevätihmiset punastelevat herkästi, mutta ruskettuvat nopeasti hennosta ihonväristä huolimatta. Kevätihmisten hiustenväri on yleensä vaalea, mutta tummiakin kevätihmisiä löytyy: heidänkin hiuksissaan on kuitenkin aina kullansävyinen hohde. Tämän vuodenajan ihmisillä on melko vaaleat silmät, joiden väriskaala vaihtelee laidasta laitaan. Kevätihmiselle sopivat parhaiten lämpimän vaaleat ja kirkkaat värit. Erityisesti hennot punasävyt ja valoisat vihreät saavat kevätihmisen hehkumaan, kultaiset ruskean sävyt antavat olemukseen hienostuneen vivahteen. Täysin vältettäviä värejä ovat musta ja kova valkoinen; yleensäkin kaikki tummat ja voimakkaat värit himmentävät kevätihmisen oman hehkun ja saavat hänet näyttämään kalpealta.

Kesäihminen

Kesäihmisille yhteistä on ihon sinertävä sävy ja hiusten tuhkanharmaaseen vivahtava hohde. Joidenkin kesäihmisten iho on maidonvaalea, toisten taas verevän punakka. Kaikkien kesäihmisten rusketus on kauniin pähkinänruskea. Yleensä tämän vuodenajan ihmiset ovat ahkeria sävyttämään hiuksiaan, jotka ovat yleensä ruskeat tai tuhkanvaaleat. Kesäihmisen silmät ovat tavallisesti siniset, mutta pähkinänruskeat silmätkään eivät ole harvinaisia. On hyvin tyypillistä, että kesäihmisellä silmän valkoinen osa on hyvin maitomainen, eikä se näin ollen muodosta jyrkkää kontrastia iiriksen kanssa. Yleistäen voisi todeta, että kesäihmiselle sopivat kaikki värit, jotka saavat muut näyttämään vaisuilta: viileät, jopa harmahtavat värit saavat tämän värityypin puhkeamaan kukkaansa. Ihon sinertävä perussävy näyttää upealta vadelmanpunaisen, savunsinisen ja viileän sitruunankeltaisen kanssa. Toisin kuin kevätihmisen, kesäihmisen tulee välttää kaikkia lämpimiä ja kellertäviä sävyjä.

Syksyihminen

Syksyihmiselle on suotu värejä omasta takaa jo synnyinlahjana: hänen ihonsa on kullankeltainen, hiukset punaiset tai punaruskeat ja silmät hyvin kirkkaat ja voimakkaan väriset. Syksyihmiset polttavat usein ihonsa herkästi, ja heillä on tuskin koskaan kasvoillaan luonnollista - muusta kuin palamisesta- johtuvaa punoitusta. Syksyihmisen olemuksesta huokuu lämmin hohde, joka mahdollistaa verrattain suuren muuntautumiskyvyn värien suhteen. Kaikki kullanhohtoiset sävyt sopivat syksyihmiselle mainiosti, samoin jadenvihreä, tumma turkoosi ja punertavan siniset värit. He ovat myös edukseen hehkuvassa oranssissa ja punertavan ruskeissa sävyissä; sen sijaan kaikki vaaleanpunaisen sävyt on syksyihmisen kierrettävä kaukaa. Vaisun aneemiseksi syksyihmisen tekee myös kesäihmiselle sopiva harmaanruskea, jota on myös syytä välttää. Erityisesti syksyihmiset alkavat hehkua pukeutuessaan sinapinkeltaiseen ja petroliin, jotka sopivat vain harvoille.

Talvi-ihminen

Talvi-ihmisen luonnollisia värejä kuvaa parhaiten yksi sana: dramaattinen. Näillä ihmisillä on luonnostaan vahvat kontrastit ihon, hiusten ja silmien välillä. Usein iho on hyvin vaalea, hiukset puolestaan hyvin tummat ja silmät jäänkirkkaat -niistä ei löydy kesäihmisen silmille ominaista maitomaisuutta. Voimakkaista väreistä huolimatta talvi-ihmisen väriskaalasta ei löydy lämpimiä sävyjä, vaan viileät sävyt hallitsevat ihoa, hiuksia ja silmiä. Kirkkaat ja rohkeat värit ovat valttia talvi-ihmisen pukeutumisessakin: lumivalkoinen ja syvä musta näyttävät hyviltä vain talvi-ihmisen yllä, voimakkaat punaiset ja fuksian sävyt sopivat loistavasti tälle värityypille. Talvi-ihmisen kannattaa välttää haalistuneita ja kellertäviä sävyjä -pastelliväreistäkin hänelle käyvät vain jäänkirkkaat ja vaaleat sävyt. Erityisen vaikuttavalta talvi-ihminen näyttää pukeutuessaan syvimpään mahdolliseen siniseen.