Millainen on budhalaisuuden nykypäivä?

Buddhalaisuus yhteiskunnassa

Buddhalaisen opin asema yhteiskunnallisena vaikuttajana on parin viimeisen vuosisadan kuluessa vahvistunut entisissä eurooppalaisten siirtomaissa osin länsimaisten tutkijoiden osoittaman kiinnostuksen myötä. Alkuperäisen Buddhan opin säilyttäminen on noussut tärkeäksi, samoin käsitys buddhalaisuudesta ei-uskonnollisena oppina ja ajattelutapana. Buddhalaisuudella on merkittävä rooli useiden Aasian maiden kulttuurin, politiikan ja yhteiskunnan muovaajana. Muun muassa Myanmarin, Thaimaan ja Vietnamin politiikassa on pyritty tuomaan buddhalaisuutta esille eri tavoin.

Länteen saapuneita vaikutteita

Vastavuoroisesti läntisessä maailmassa buddhalainen ajattelu on jo pitkään saanut huomiota osakseen. Erityisesti buddhalaisuuden etiikasta kiinnostuivat jo viime vuosisadan alkupuolella ne, jotka katsoivat kristinuskon kykenemättömäksi vastaamaan tieteen kehittymisen mukanaan tuomiin haasteisiin. Meditaatio ja konservatiivisen buddhalaisuuden ajatukset olivat silloin keskeisessä asemassa.

1960-luvulla hipit omaksuivat omaan ideologiaansa aineksia itämaisista uskonnoista. Buddhalaisuuden osalta erityisesti Zen ja meditaatio herättivät kiinnostusta.

Buddhalaisuus Suomessa

Valtaosa Suomen buddhalaisista on Aasiasta saapuneita maahanmuuttajia. Buddhalaisuus kiinnostaa kuitenkin myös kantaväestöä.

Vuonna 1947 Suomessa perustettiin yhdistys nimeltä Buddhismin ystävät. Englantilaisella The Friends of Western Buddhist Orderilla (FWBO) on Suomessa oma haaraosastonsa. Järjestöllä on Suomessa noin kymmenen veljestöön kuuluvaa jäsentä sekä kolmisenkymmentä kannattajajäsentä. Toiminnasta kiinnostuneita on lisäksi useita kymmeniä. FWBO:n toiminnassa keskeisellä sijalla ovat meditaatioharjoitukset ja yleisöluentojen järjestäminen. Järjestö harjoittaa myös julkaisutoimintaa.