Mitä on kosketusterapia?

Jo pitkään on tiedetty, että kosketuksen merkitys perustuu sen stressiä lievittävään vaikutukseen. Kun äiti tai isä koskettaa lastaan, vauva huoma aikuisen olevan läsnä. Se on elintärkeä viesti. Tuntoaistin merkitystä ei sovikaan vähätellä. Se on nimittäin aisteista kaikkein suurin. Se vaikuttaa ihmisen elämässä ensimmäisenä ja se vaikuttaa myös aivan viimeisenä elämäntaipaleella. Kosketuksella voidaankin vaikuttaa vahvimmin vauvan fysiologiseen tilaan. Tuntoaistin keinoin saadaan aikaan rauhoittava vaikutus, jollaiseen muut aistit eivät yksinään pysty.

Maailma on hyvin stressaava paikka ihmisille kaiken kaikkiaan, eikä vähiten vauvalle. Stressaantunut vauva potkii, huitoo, sätkii, rimpuilee ja itkee. Stressireaktioita tulee ajoittain vauvankin elämään, ja ne eivät ole kaikki ollenkaan vahingoittavia. On kuitenkin hyvä tietää, että traumaattinen stressi saattaa jopa vahingoittaa lasta. Vauva pystyy säätelemään stressitilaansa sisäisesti paljon vähemmissä määrin kuin aikuinen. Stressitaso laskee hyvin nopeasti aikuisen koskettaessa lasta.

Kosketusterapian voima on siis varsin huomattava. Vauvaa voi silittää vakain ottein takaraivon, selän ja takamuksen alueelta. Näin kiihdyksissä oleva vauva tavallisesti rauhoittuu heti hieman ja useimmiten pian enemmänkin. Kosketuksen on oltava kuitenkin varsin voimallinen ja sen pitää kestää. Lyhyt nopea silitys päälaelta ei aja vielä asiaansa. Jos aikuinen silittää vauvan rintaa tai vatsapuolta, se saattaakin herkästi stimuloida vauvaa eikä suinkaan rauhoita häntä. Kosketus rauhoittaa välittömästi, mikäli aikuinen on valpas ja vastaa vauvan viesteihin viipyilemättä liian pitkään. Jos vauvan itkun antaa muuttua paniikinomaiseksi hätähuudoksi, ei kosketuksen voimalla välttämättä päästä enää aivan samanlaisiin tuloksiin.

Kosketusterapiaa on käytetty jo pitkään apuna muun muassa koliikkivauvojen hoidossa ja erinomaisin tuloksin. Sen keskeisin ajatushan on siinä, että kädet parantavat jollakin tavalla ja antavat ihmiselle elinvoimaa. Kosketus voi olla hyvin positiivinen ja terapeuttinen, jonka vauvakin aistii varsin hyvin. Kosketuksen voima on ilmeinen, jos ajatellaan vaikkapa keskellä yötä herännyttä vauvaa, jonka äiti rauhoittaa takaisin unten maille yksinomaan koskettamalla vauvaa sängyn laidan ylitse.