Omaa valintaa eikä sattuman sanelemaa

Millaista on teinivanhemmuus?

Kun nuori tyttö ja poika valitsevat vanhemmuuden tien ja heistä tulee vauvan syntymän myötä äiti ja isä, moni ulkopuolinen ajattelee, että taas on yhdelle nuorelle parille sattunut vahinko. Ulospäin kaikki voi näyttää varsin erilaiselle kuin asioiden oikea laita loppujen lopuksi onkaan. Joskus nuoren parin vauva on suuren unelman täyttymys. Teinivanhemmat ovat halunneet yksinkertaisesti tehdä haaveistaan totta ja antaneet lapsen tulla tekemään unelma käsin kosketeltavaksi. Kyse on siten aivan omasta itsenäisestä valinnasta.

Vauvakuume nousee yksilölliseen aikaan

Se, missä vaiheessa vauvakuume naisen sisällä alkaa antaa itsestään merkkejä, on hyvin yksilöllistä. Joku tuntee biologisen kellon tikittävän ja vauvakuumeen nousevan vasta 30-ikävuoden kynnyksellä, kun taas joku toinen tuntee olevansa täysin valmis jo 15-vuotiaana. Kun vauvakuume iskee teini-iässä, on se harvinaista mutta ei kuitenkaan aivan outo asia. Teini-ikäinen tyttö vauvakuumeessaan leijuu päiväunissaan vauvanvaunuja työntäen, kun muut ikätoverit liikkuvat ajatuksissaan ainoastaan sen viikonlopun lähestyvissä bileissä.

Kun nuorella parilla on unelmia ja he päättävät tehdä niistä totta, on vauva ja sen tulo osaksi nuoren parin elämää selkeästi omaa ja parin yhteistä valintaa eikä perustu vahinkoon tai ole missään määrin sattuman sanelemaa. Nuori voi olla hyvinkin ylpeä äiti tai isä ja varmuus kasvaa vanhemmuuteen lapsen niin ikään kasvaessa. Nuoret vanhemmat, jotka ovat valinneet vauvaelämän aikuistumisen kynnyksellä vasta ollessaan ovat itse tavallisesti hyvin kunnianhimoisia ja määrätietoisia kaikissa elämänsä valinnoissaan.

Päättäväisiä ratkaisuja ja niiden toteuttamista

Vaikka ulkopuolisista tahoista saattaisi tuntuakin, että nuoret jäävät kaikessa ikätovereitaan jälkeen jäädessään perhe-elämän rutiineja hiomaan, ovat monet nuoret vanhemmat kuroneet tovereitaan kiinni vaikkapa opinnoissa ja työelämän kuvioissa jossakin vaiheessa.

Kun pariskunta on halunnut perustaa perheen jo nuorella iällä, on kaikki mennyt tässä tapauksessa juuri nuorten oman halun ja päätösten mukaan, eli silloin valinnatkaan eivät tavallisesti kaduta eikä menneiden perään tule haikailtua missään vaiheessa.