Mitä tulee tietää vesivahingoista?

Asuntojen kosteuskuormitus on viime vuosikymmenten aikana lisääntynyt niin paljon, että vanha rakennustekniikka ei enää pysy perässä. Home- ja kosteusvauriot ovat nykyään erittäin yleisiä erityisesti vanhoissa rakennuksissa. Sopimattomien materiaalien käyttö ja suoranaiset rakennustekniset virheet eivät ole niissä harvinaisia. Jos kosteus pääsee paikkoihin, joista se ei pääse valumaan tai tuulettumaan pois, aiheuttaa se kosteusvaurioiden riskin.

Kosteuskuormituksen lisääntyminen johtuu muuttuneista elintavoista. Ihmiset käyvät päivittäin suihkussa, saunovat ja pesevät pyykkiä sisätiloissa. Kosteusvaurioiden välttämiseksi on hyvä tietää muutama perusasia vesivahingoille altistavista tekijöistä.

Huoneen lämpötilan on hyvä olla vähintään 20 celsiusastetta. Alle 18 asteen sisälämpötiloissa ilman suhteellinen kosteus saattaa kasvaa niin suureksi, että rakenteisiin pääsee syntymään sienikasvustoja tai muita haitallisia mikro-organismeja.

Lämpötilan lisäksi ilmanvaihdolla on tärkeä osuus kosteusvaurioiden synnyssä. Erityisesti pesutiloissa ilmanvaihdolla on suuri merkitys, mutta ilman olisi hyvä vaihtua koko asunnossa parin tunnin välein. Ikkunoihin tiivistyvä kosteus on merkki riittämättömästä ilmanvaihdosta.

Kosteusmittarin avulla huoneilman suhteellista kosteutta on helppo seurata. Terveellinen huoneilman kosteusprosentti liikkuu 30 ja 40 prosentin välimaastossa. Pelkkä normaali asuminen synnyttää runsaasti kosteutta. Yksi ihminen tuottaa perustoiminnoillaan yhden vuorokauden aikana useita litroja vettä.