Muutto ulkomaille

Mitä tulee muistaa ulkomaille muutettaessa?

Muutossa paikasta toiseen kotimaassa on jo paljon muistettavaa. Muutettaessa ulkomaille hoidettavia asioita on vielä jokunen enemmän.

Muutosta on ilmoitettava Kelaan. Muuton ominaisuuksista, mm. kestosta ja mahdollisesta tilapäisyydestä riippuen määräytyy, jääkö muuttava henkilö Suomen sosiaaliturvan piiriin. Muutettaessa Euroopan Unionin maihin, ETA-maihin tai Sveitsiin kannattaa ehdottomasti hankkia Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Se on maksuton ja oikeuttaa saamaan akuutin sairaalahoidon samoilla oikeuksilla ja omavastuilla kuin kyseisen maan kansalaiset.

Postin kautta voi tehdä osoitteenmuutoksen ja ohjata postinsa edelleen myös ulkomaiseen osoitteeseen. Osoitteenmuutoslomakkeen kautta muuttotiedot voi ohjata myös väestörekisteriin. Euroopan Unioni on helpottanut Eurooppaan muuttamista monilla tavoin, mutta muissa maissa tarvitset monesti vielä monenlaisia asiakirjoja, esimerkiksi työluvan, viisumin, kansainvälisen ajokortin jne. Ota tarvitsemistasi asiakirjoista selvää hyvissä ajoin!

Pohdi läpi kaikki tahot ja virastot, joiden tarvitsee tietää juuri sinun muutostasi. Tällaisia ovat esimerkiksi sukulaiset ja ystävät, vakuutusyhtiö, tv-lupa… Jos aiot viedä huomattavia määriä henkilökohtaista omaisuuttasi ulkomaille, kannattaa vertailla eri kuljetuspalvelujen hintoja (lentorahti jne.). Lemmikkienomistajien tulee ottaa selvää hyvissä ajoin lemmikin maahantuontimuodollisuuksista.