Vuokraajan muistilista

Mitä tulee ottaa huomioon asuntoa ulkomailta vuokratessaan?

Aluksi kannattaa tutustua kaupunkiin ja selvittää oman työ- tai opiskelupaikan sijainti. Erityisesti suurkaupungeissa kannattaa huomioida aamu- ja iltapäiväruuhkien hidastama liikenne, joka voi kasvattaa työmatkan kestoa jopa useampaan tuntiin. Liikenneyhteyksien, palvelujen, harrastusmahdollisuuksien ja muiden itselle tärkeiden asioiden valossa voi harkita, mikä olisi itselle sopiva asuinpaikka. Voi myös yrittää selvittää paikallisten avulla, mitkä ovat kaupungin turvallisina tai turvattomina tunnettuja kaupunginosia.

Asuntoa kannattaa aina käydä katsomassa henkilökohtaisesti tai lähetä tuntemasi luotettava henkilö katsomaan sitä puolestasi. Jos et tunne kaupungista ketään, voi ehkä aluksi majoittautua muutamaksi päiväksi hotelliin tai retkeilymajaan ja aloittaa asunnon sieltä käsin. Asunnon etsiminen on aina helpompaa paikan päällä!

Kun olet katsomassa asuntoa, kannattaa tarkistaa sen kunto huolellisesti, aivan kuten tekisit asuntoa kotimaassa vuokratessasikin. On hyvä tarkkailla myös esimerkiksi äänieristystä, asunnon lukitusta jne. Vuokranantajat kehuvat luonnollisesti asuntoaan maasta taivaaseen, joten terve järki ja kritiikki kannattaa pitää mukana.

Vuokrasopimusta tehdessäsi on erittäin tärkeää, että ymmärrät sen sisällön täysin. Jos mahdollista, kannattaa tarkistuttaa vuokrasopimus paikallisella asiantuntijalla. Erityisen tärkeää on tehdä selväksi sisältääkö vuokra kaikki kulut (vesi, Internet, lämpö, sähkö, autopaikka…), ja kuinka paljon ovat esimerkiksi sähkökustannukset kuukautta kohden. Monissa muissa maissa asunnot ovat huomattavasti Suomea huonommin lämpöeristettyjä, jolloin lämmityskustannuksetkin saattavat yllättää.

Kuukausittainen vuokra kannattaa maksaa tilille, jolloin maksusta jää tosite. Tositteeseen on helpompi vedota, jos ongelmia myöhemmin ilmenee. Jos vuokra tulee suorittaa käteisellä, kannattaa joka tapauksessa pyytää käsikuitti. Myös maksetusta vuokratakuusta on tärkeää olla olemassa tosite. Jos on palaamassa kotimaahan vuokrasuhteen päättyessä, on hyvä pyytää vuokratakuusumman palauttamista hyvissä ajoin, mieluiten silloin, kun on vielä itse paikan päällä. Vuokratakuun perääminen takaisin Suomesta käsin voi osoittautua hankalaksi tehtäväksi.