Miten elää sovussa naapureiden kanssa?

On tärkeää pyrkiä säilyttämään naapurisopu, vaikka tilanteet voivat joskus olla todella kiperiä. Erimielisyydet kuuluvat normaaliin ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Aina ei voida olla kaikesta samaa mieltä. Se, kuinka erimielisyyksistä ja näkemyseroista päästään sopuun, riippuu aina tilanteesta. Mitään kaikkiin tilanteisiin sopivaa patenttiratkaisua ei ole. Yleispätevä sääntö on kuitenkin, että ainakin yrittää säilyttää oman mielenmalttinsa ja uskaltaa antaa ylpeydelle periksi huomatessaan itse olevansa väärässä. Omaan mielipiteeseensä ei kannata takertua vain siksi, että periaate on ”periksi en anna”. On hyvä kuunnella mitä toisella on sanottavana, ja jos tarvetta on, voi pyytää toista perustelemaan kantaansa. Tärkeintä on, että asiat selvitetään. Näin ne eivät jää herättämään epäsopua naapurusten välille.

Naapurisovun rakentamiseen pätevät monet samat asiat kuin muihinkin ihmisten välisiin suhteisiin. Ennakkoasenteet kannattaa hälventää ja mahdolliset kuulopuheet ottaa kevyesti. Tutustu itse lähelläsi asuviin ihmisiin. On paljon ihmisiä, jotka eivät edes tiedä kuka seinän tai piha-aidan takana asuu. Kaikki naapurukset eivät tietenkään tule toimeen keskenään, eikä kaikista tarvitse tulla sydänystäviä. Sekin riittää, että sopu säilyy. On paljon mukavampaa ja turvallisemman tuntuista asua ympäristössä, jossa naapurisopua on, ja jossa lähekkäin asuvat edes tervehtivät toisiaan.

Varsinkin yksinäisille ihmisille naapurit tuovat tervetullutta sosiaalisuutta elämään. Etenkin omakotialueilla naapuruston hyvät suhteet ovat monessa suhteessa eduksi. Ollessasi hyvissä väleissä vieressä asuvien kanssa voit tarvittaessa pyytää heidän apuaankin ja auttaa vastavuoroisesti heitä. Matkalle lähtiessä voit esimerkiksi pyytää, että naapuri pitäisi silmällä omaa kotiasi sillä välin, kun olet poissa. Jos naapurisopu on järkkynyt, ei naapuri varmaan juurikaan välittäisi, vaikka kodissasi kävisikin kutsumattomia vieraita.

On päivänselvää, että kun tuntee edes jossain määrin ihmiset, joiden kanssa on yhteinen tonttien välinen raja tai kerrostaloasunnot erottava seinä, joiden kanssa lapset leikkivät ja juttelevat rivitalon pihamaalla, välttyy monilta hankaluuksilta. Vanha sananlasku ”sopu sijaa antaa” pätee myös naapurisopuun. Kun ihmisten väliset suhteet ovat ystävällismielisiä, on jokaisella vapaampi ja kotoisampi olo. Tutustuminen hälventää pelkoja ja epäluuloja.

Erilaiset ja erimaalaiset asukkaat voivat olla yhtä mukavia ja sovun arvoisia naapureita.Liian innokas ei kuitenkaan aina kannata olla. Toiset ihmiset vain kertakaikkiaan haluavat olla ja elää omissa oloissaan. Itsekin voit olla juuri sellainen ihminen, eikä siinä mitään pahaa olekaan. Pelkkä ystävällinen ele riittää, hymy, tervehdys jne.

Sopua ei aina synny erimielisyyden sattuessa ja tilanne voi riistäytyä riidaksi ja salakavalaksi kyräilyksi. Riitely vie kuitenkin vain turhaa aikaa ja energiaa. Onhan suotavaa, että aikuiset ihmiset osaavat selvittää asiansa ilman virkavallan apua. Lakitupa lienee yksi äärimmäisistä keinoista, joilla sopua ja oikeuksia haetaan. Lasten riidat ovat asia erikseen. Usein aikuisten olisi hyvä ottaa oppia jälkikasvustaan; lapset sopivat useinkin riitansa nopeammin kuin aikuiset. Lapset osaavat helpommin pyytää anteeksi, jos ovat tuottaneet toiselle pahan mielen. Anteeksipyyntö on tietenkin sidoksissa kotikasvatukseen.