Miten toimia, kun yhteiselo naapurin kanssa ei suju?

Joskus käy niin, että juhlat lipsahtavat liian riehakkaiksi. Joskus tulee tilanne, jossa naapurit kokevat tulleensa häirityiksi. Aina ei vain tule ajatelleeksi asioita lähiasukkaiden kannalta. Tekee mieli laittaa musiikki kovalle, hurrata isolla kaveriporukalla tv:stä tulevalle urheiluohjelmalle, jossa oma suosikki menestyy tai sattuu perheen kesken erimielisyyksiä, jotka purkautuvat äänekkääseen riitelyyn. Tilanteita on monia ja monenlaisia.

Häiriköinti ja varoitukset koskevat tutkimusten mukaan pääasiassa kerrostaloyhteisöjä. Kerrostalossa asutaan lähekkäin ja aina eivät tavat ja tottumukset käy yksiin. Jos tuntee tulleensa häiriköinnin uhriksi, on hyvä selvittää asia henkilökohtaisesti häiriköijän kanssa. Mikäli välit tulehtuvat tilanteen johdosta on hyvä pyytää paikalle ulkopuolinen sovittelija, esim. isännöitsijä tai kiinteistöhuollon päivystäjä. Viime kädessä tilanteen rauhoittaa poliisi.

Asumusyhteisöissä on usein käytäntö, jossa ensin annetaan suullinen varoitus, sitten kaksi kirjallista varoitusta. Jos häiriköinti ei lopu, on viimeisenä keinona häätö asunnosta.