Huovutus

Mitä on huovutus?

Huovuttamisella on takanaan pitkä historia. Huovuttamalla villaa on valmistettu vaatteita ja erilaisia villatuotteita vuosisatojen ajan. Huovutustaidon arvellaan kehittyneen Itä-Aasiassa vaeltaneiden paimentolaiskansojen keskuudessa. Euroopassa huovutustaito kehittyi roomalaisten ja kreikkalaisten parissa. Aasiasta ja Euroopasta huovutustaito levisi Afrikkaan saakka. Pohjoismaissakin huovutetun villan havaittiin varhain olevan hyvä suoja pakkasta ja viimaa vastaan. Suomeen huovutustekniikka on ilmeisesti tullut Venäjältä. Itä-Suomessa onkin vahvat perinteet huovutuksessa. Huovuttamalla voi valmistaa vaikka mitä. Villa taipuu huovuttamalla muun muassa vaatteiksi, asusteiksi, koristeiksi ja koruiksi.

Perinteinen huovutustekniikka on tasohuovutus. Siinä villasta revitään ohuita kerroksia, jotka laitetaan päällekkäin. Villa kastellaan lämpimällä vedellä ja huovuttaminen aloitetaan työn keskeltä aluksi työtä kevyesti hangaten, jotta villakerrokset eivät repeydy. Kädet kastellaan saippuavedellä. Esimerkiksi mäntysaippua toimii hyvin huovutuksessa. Työtä hangataan saippuoiduin käsin. Kun villa on tarpeeksi huopunutta, työ huuhdellaan vuoroin kylmällä ja kuumalla vedellä. Tällä tekniikalla saadaan aikaan levymäistä huopaa. Aloittelijan kannattaa kokeilla tasohuovutusta pannulapun tekemiseen. Toinen aloittelijalle helppo harjoitustyö on huopapallojen tekeminen. Pallon huovuttaminen alkaa siten, että käsiin otetaan villaa ja puristetaan märkä villa tiiviiksi mytyksi pallon muotoon. Tämän pallon alun ympärille lisätään sitten villasuikaleita ja palloa hangataan käsien välissä muotoonsa.

Toinen huovutustekniikka on neulahuovutus. Sitä varten tarvitaan erityinen huovutusneula, jossa on pieniä ”koloja”. Huovutusneulalla pistellään villaa pystysuunnassa niin, että neula ei taivu. Neulat ovat ohuita, joten ne katkeavat helposti, jos tekniikka on väärä. Neulahuovutuksella voidaan huovuttaa paitsi tasoja myös kolmiulotteisia töitä. Neulalla huovutettaessa työtä ei välttämättä tarvitse kastella.

Huovutukseen kannattaa varata tarpeeksi villaa. Huovutettaessa villaa työ kutistuu. Tämä on otettava huomioon töiden suunnitteluvaiheessa. Huovuttamalla tehdyt vaatteet ja asusteet lämmittävät, koska villa on tiivistä, eikä tuuli läpäise materiaalia. Huovuttaminen on kiitollinen harrastus, sillä se on halpaa. Huovutusvilla on edullista. Neulahuovutuksessa tarvittavat neulatkaan eivät maksa paljon.