Mitä neulominen on?

Pimenevinä syysiltoina on mukavaa istuutua sohvalle ja tarttua puikkoihin. Lämpimät ja pehmeät neuleet valmistuvat tottuneen harrastajan käsissä nopeasti. Neulominen on helppo ja hyödyllinen harrastus. Neuleiden valmistuminen tuottaa suurta tyydytystä tekijälleen. Neuleita voi toki myös antaa joululahjaksi perheen jäsenille ja tuttaville. Neulominen on lisäksi halpa harrastus. Esimerkiksi villasukkien ja lapasten neulomiseen tarvitaan vain yksi 150 gramman kerä lankaa. Itse tehdyt neuleet ovat arvokkaampiakin kuin kaupasta ostetut.

Neulomisessa tarvitaan paitsi lankaa myös puikkoja. Eri tarkoitusta varten löytyy erilaisia puikkoja.

  1. Villasukat ja lapaset valmistuvat sukkapuikoilla. Tällöin neulojan käsissä on viisi puikkoa, joista neljälle luodaan silmukat. Viidennettä puikkoa käytetään neulomiseen. Sukkapuikot ovat 20 cm pitkät ja ne ovat terävät molemmista päistä. Niiden lisäksi on tavalliset pitkät puikot, jotka sopivat esimerkiksi kaulaliinan tai villapaidan neulomiseen. Pitkillä puikoilla neulotaan suurempia kappeleita kuin sukkapuikoilla. Kun neulot pitkillä puikoilla, kädessäsi on puikkopari. Puikkojen päät ovat suljetut. Tänä syksynä niin muodikas pontcho taas on helppo neuloa suljettuna neuleena pyöröpuikoilla. Ne eroavat tavallisista puikoista siten, että puikkojen päistä lähtee kirkas muovinen &8221;naru&8221;.
Pyöröpuikoilla neulottaessa neule neulotaan saumattomasti yhtenä suljettuna kappaleena. Näin neulottaessa työtä ei tarvitse kääntää. Niinpä esimerkiksi sileä neule muodostuu pyöröpuikoilla siten, että neulotaan koko ajan sileää. Tavallisilla puikoilla neulottaessa työ täytyy kääntää kerroksen loputtua. Sileä neule muodostuukin silloin niin, että neulotaan työn oikealla puolella silmukat oikein ja nurjalla nurin. Sileä neule on yksi helpoimmista neulemalleista. Myös joustinneule syntyy helposti. Malli syntyy vuorotellen neulottavista oikeista ja nurjista silmukoista. Joustinneuletta neulotaan tavallisesti siten, että ensin neulotaan kaksi silmukkaa oikein ja sitten kaksi nurin.

Kaikkia puikkoja on saatavilla eri kokoa. Koko merkitään paksuutena. Puikot valmistetaan tavallisesti metallista, mutta puisia ja muovisiakin puikkoja on. Käytettävästä langasta riippuu, minkä paksuiset puikot kuhunkin neuletyöhön tarvitaan. Lankakerän vyötteestä löydät tiedon neuletiheydestä ja siitä, minkä kokoisilla puikoilla lankaa kannattaa neuloa. Ohuista langoista voi neuloa puikoilla, joiden paksuus vaihtelee yhdestä kolmeen. Paksummista langoista neulotaan paksummilla puikoilla.

Neulomisharrastuksessa pääsee helposti alkuun marssimalla kirjastoon. Sieltä löytyy erilaisia opaskirjoja aloittaville neulojille. Näissä oppaissa on käytännön tietoa neulomisesta, eri tekniikoista ja neulemalleista. Toki internetissäkin on neulomista käsittelevää tietoa.Käsityölehdet kuuluvat luonnollisesti harrastajan kirjahyllyyn. Niissä esitellään runsaasti neuleohjeita, ja malleja on niin aloittelijan kuin kokeneemman neulojan taidoille. Aloittelijan tulee luonnollisesti opetella luomaan silmukoita ja tutustua neuletekniikoihin ja malleihin. Haasteita kaipaava voi vaikka opetella neulomaan pyöreitä pitsiliinoja. Neulomisharrastus palkitsee tekijänsä. Siitä on iloa ja hyötyä pitkään.