Perheensisäisistä jännitteistä

Amerikkalainen kirjailija Anne Tyler tunnetaan elämänmakuisista romaaneista, jotka käsittelevät perhe- ja ihmissuhteita. Kerrontatyyli on kirpeän ironista ja huumorilla on tärkeä osa teoksissa. Näin on myös Tylerin vuonna 1982 ilmestyneessä romaanissa Dinner at the Homesick restaurant (suom. Päivällinen koti-ikävän ravintolassa).

Romaani on tutkimus perheensisäisistä jännitteistä. Tylerin romaanin perheessä on vikoja itse kullakin eivätkä perheen jäsenten väliset suhteet ole kitkattomia. Perheen äiti perfektionisti Pearl Tull on kasvattanut lapsensa yksin. Aviomies on jättänyt hänet ja omistautunut liike-elämälle. Aikuisiksi varttuneilla lapsilla on kullakin oma näkemyksensä Pearlista. Äitiä luonnehditaan epäluuloiseksi, ylihuolehtivaiseksi ja karkeaksi. Samalla tavalla Pearl näkee lapsissaan vikoja. Poika Ezra on herkkä ja aina omissa ajatuksissaan. Hän ei ole kunnon mies. Kaiken lisäksi Ezra ei noudata äitinsä toiveita mitä tulee ammatin valintaan. Ezra päätyy ravintolan omistajaksi ja nimeää sen Koti-ikävän ravintolaksi. Nimi paljastaa Ezran tunteet perheestään. Ezralle ravintola antaa mahdollisuuden koota perhe yhteen. Hän kutsuu usein äitinsä ja sisaruksensa ravintolaan syömään. Nämä tapaamiset paljastavatkin paljon Tullin perheen jäsenten suhteista toisiinsa.

Toinen Pearl Tullin poika Cody taas on lapsesta saakka ollut ilkeä veljelleen. Codyn on kateellinen Ezralle, koska tämä on naisten mieleen. Jo lapsena veljekset tappelevat tyttöjen takia. Aikuisena Cody saa vihdoin tilaisuuden tehdä tilit selviksi veljensä kanssa. Hän viettelee tämän aviovaimo Ruthin. Veljeskateus on keskeinen teema romaanissa. Perheen tytär Jenny taas on etääntynyt äidistään henkisesti. Tytär myös valitsee miesseuransa äidin mielestä aina väärin perustein. Lopulta hänkin kasvaa suuren perheen äidiksi. Lääkärikin hän on.

Lukijaa teoksessa kiehtoo kepeä kerrontatyyli ja ilmeikäs henkilökuvaus. Tullin perheen jäsenistä piirtyy lukijalle selkeä kuva. Romaania lukiessa tuntuu, että henkilöt muuttuvat todellisiksi. Veljesten välinen sisaruskateus kuvataan teoksessa aidontuntuisesti. Ajatuksia herättää myös se, että perheessäkin voi jäädä yksin. Romaani paljastaa amerikkalaisen ihanneperheen kulissin takaiset ongelmat. Isä ei ole läsnä lapsilleen ja äiti on tyrannimainen hahmo, joka ei onnistu välittämään rakkautta lapsilleen. Täydellinen perhe osoittautuu utopiaksi.