Koiran kouluttaminen

Miten koulutus onnistuu?

Koiran kouluttaminen on hyvä alkaa jo koiran ollessa pentu.Pentu oppii leikin ja ihmiskontaktin kautta ensimmäisiä asioita, sosiaalisuutta ja luottamusta ihmiseen.

Pikkuhiljaa koiran varttuessa voit alkaa opettamaan sille erilaisia käytöstapoja, ensimmäinen jo varhaisessa vaiheessa opetettava tapa on sisäsiisteys. Pieni pentu ei vielä osaa pidättää tarpeitaan. Sisäsiisteys on myös koirakohtainen, toiset hoksaavat asian varhain, toisilla menee siihen enemmän aikaa. Käytä pentukoiraa aina ulkona syönnin ja unien jälkeen, koira oppii siihen että pääsee ulos tarpeilleen tiettyinä ajankohtana.

Voit kehua pentua, kun se tekee tarpeensa ulos, koira muistaa silloin että on tehnyt oikein. Yleensä aluksi sattuu myös vahinkoja ja sotkuakin voi syntyä. Ajoitus on tärkeintä pennun siisteyskasvatuksessa, Koska pentu ei ymmärrä, jos sitä jälkeenpäin torutaan esimerkiksi lätäköstä lattialla. Onkin tärkeää että pentu ymmärtää juuri tapahtumahetkellä tehneensä oikein tai väärin. Runsaiden kehujen saattelemana koira oppii että saa kehuja jos on tehnyt oikein. Pikkuhiljaa kärsivällisyys palkitaan ja koirasi muistaa pyytää ulos tarpeilleen. Oppeja täytyy harjoitella päivittäin, lyhyitä toistoja useasti. Harjoitelkaa yhtä asiaa kerralla, ettei koira mene sekaisin. Ensin tutussa ympäristössä, myöhemmin vieraassa. Koiralta siis vaaditaan lisää keskittymiskykyä osata noudattaa omistajan sääntöjä muuallakin kuin koti-oloissa.

Koulutus täytyy olla positiivista ja hauskaa, niin kouluttajalla kuin koirallakin. Niin koira oppii jo odottamaan yhteisiä hetkiä. Jos koulutus on synkkää ja väkinäistä, koira ei nauti siitä lainkaan ja oppimistulokset on huonoja.