Naksutinkoulutus

Mitä on naksutinkoulutus?

Naksutinkoulutuksen nimi tulee siinä käytetystä pienestä esineestä eli naksuttimesta. Kun sen metallikielistä osaa painaa, kuuluu terävä ääni. Naksuttimen voi korvata myös jollain toisella välineellä, jolla saa nopeasti aikaan terävän äänen. Tähän sopii esimerkiksi pilli.Naksutinkoulutus perustuu koiralle opetettavan ehdollisen vahvisteen käyttöön. Koiralle voi siis opettaa signaalin, jonka se yhdistää palkkioon ja koira saadaan palkittua täsmälleen oikeaan aikaan. Tällöin myös oppiminen nopeutuu. Oikea-aikainen palkitseminen on myös koiran koulutuksen yksi tärkeimmistä kulmakivistä. Naksutinta voi käyttää uusien asioiden opetteluun, jonkin käyttäytymisen vahvistamiseen tai jo opittujen asioiden hiomiseen. Naksutinta ei ole pakko käyttää joka koulutustilanteessa.

Kun koiraa opetetaan naksuttimella, sille annetaan mahdollisuus itse oivaltaa, mitä siltä odotetaan. Kun koiralle opetetaan uutta asiaa, EI -sanaa ei käytetä lainkaan ja suoritukselle annetaan nimi vasta sitten, kun koira tietää, mitä siltä odotetaan. Harjoittelussa koiraa ei rangaista, mutta sitä ei saa palkita väärin menneestä suorituksesta. On hyvä pitää mielessä, että naksautus lopettaa aina liikkeen, joten sen kuultuaan koira lopettaa toiminnan ja ottaa vastaan palkinnon.

Kuinka päästään alkuun?

Aluksi koira tulee ehdollistaa naksuttimeen. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti niin, että naksautat naksutinta ja annat koiralle välittömästi makupalan. Toista tätä useita kertoja ja erilaisissa tilanteissa siihen saakka, että sellaisissakin tilanteissa, jossa koira ei muuten ole keskittynyt puuhiesi seuraamiseen, se valpastuu ja odottaa palkintoa, kun yllättäen painat naksutinta. Koira tulee palkata joka kerta makupalalla tai lelulla naksuttimen käytön yhteydessä. Se pitää siis palkata vielä siinäkin vaiheessa, kun se on jo oppinut naksautuksen merkityksen.

Naksutinkoulutuksessa pyritään siihen, että koira pyrkii itse mahdollisimman aktiivisesti tekemään työtä ansaitakseen palkkion. Aluksi uusia asioita opeteltaessa koira palkitaan kaikista vähän sinnekin päin menevistä yrityksistä. Monimutkaisemmat harjoitukset jaetaan osiin ja vasta lopuksi ne yhdistetään. Yhden koulutusjakson aikana kannattaa opettaa vain yhtä asiaa. Eli jos haluat opettaa esimerkiksi tassun antamista ja maahan menoa naksuttimella, opeta ensin tassun antamista pidä sitten tauko ja vaihda vaikka paikkaa ja opeta sitten maahan menoa.

Uusien asioiden opettamisen voit tehdä kolmella eri tavalla

1. Odota, että koira tarjoaa jotain toimintaa, joka on melkein oikein tai edes lähelle oikeaa ja naksauta. Kun palkkaat aina toisiaan paremmista suorituksista, lähestyt koirasi kanssa lopulta kohti täysin oikeaa.

2. Voit myös opettaa koiralla jonkun uuden asian naksauttamalla sillä hetkellä kun koira tekee sen. Esimerkiksi jos haluat opettaa koirallesi maahan menoa seuraavaksi kun koirasi menee itsekseen makuulle voit naksauttaa naksutinta. Pian huomaat, että koira alkaa tarjota tätä käytöstä ansaitakseen makupalan. Tässä kohtaa voit edetä vaihtoehtoon 1.

3. Ohjaa koira esimerkiksi makupalalla houkuttelemalla kohti oikeaa suoritusta. Kun olet muutamia kertoja palkannut koiran tällaisesta suorituksesta, kokeile onnistuisiko se jo ilman houkuttelua ja tarjoisiko se sitä jo itse, jonka jälkeen voit palkata sen ja siirtyä kohtaan 1.