Pentukurssit

Mitä ovat pentukurssit?

Kokeneemmankin koiranomistajan kannattaa harkita koiransa kanssa ”koirakouluun” menoa jo koiran pentuaikana. Monilla paikkakunnilla järjestetään nykyään koiranpennuille ja niiden omistajille pentukursseja. Pentukursseilla harjoitellaan koiran ja sen omistajan arkipäivää helpottavia asioita ja arkitottelevaisuuden alkeita, kuten esimerkiksi ihmisten ja koirien tervehtimistä, remmissä kävelyä, luokse tuloa ja katsekontaktia. Pentukursseilla opitaan myös koiranpennulle äärimmäisen tärkeitä sosiaalistumiseen liittyviä asioita.

Pentukurssilla koiranpentu saa tottua myös muihin koiriin ja harjoitella koirien kieltä, joka tulevaisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää. Koiranpentu on oppimisen kannalta erityisen herkässä iässä ja koiran ensimmäisten neljän kuukauden aikana koira sosiaalistuu myös helposti uusiin asioihin.Pentukursseille on yleensä kovasti tungosta etenkin pääkaupunkiseudulla, joten oma paikka kurssille kannattaa varmistaa ajoissa. Pentukursseja järjestävät esimerkiksi koulutuksen saaneet koiranomit, mutta myös monet erilaiset koirakerhot ja jotkin rotuyhdistykset saattavat järjestää pentukursseja. Pentukurssien hinta ja sisältö vaihtelevat järjestäjien mukaan. Pentukursseille ilmoittautuessa kannattaa ottaa huomioon kurssin osallistujien määrä ainakin siinä tapauksessa, että toivomuksena on itse päästä oman pennun kanssa kurssin aikana mahdollisimman paljon itse tekemään ohjattuja harjoituksia. Jos koirien määrä on suuri, ohjaajalle jää vähemmän aikaa kullekin koiralle ja sen ohjaajan neuvomiselle ja seuraamiselle.

Pienen pennun keskittymiskyky saattaa olla välillä lyhyt rodusta riippuen, mutta sen on hyvä oppia suorittamaan erilaisia tehtäviä myös silloin, kun tilanteessa on paljon häiriötekijöitä. Pentukursseilla tämänkin harjoittelu onnistuu. Toisaalta tehokkaimmin kurssilla oppivat yleensä koiran omistajat. Kun omistaja saa apua ja neuvoja koiran koulutuksessa on koiran opettaminen kotioloissakin helpompaa. Kun ohjaajana on kokenut koiriin perehtynyt ihminen, joka kertoo kädestä pitäen, kuinka oman koiran kanssa pitää toimia kouluttaminen muuttuu mielekkäämmäksi ja tehokkaammaksi. Myös muiden pentujen ja niiden omistajien onnistumisista ja epäonnistumisistakin kannattaa ottaa opikseen. Jokaisella on kuitenkin oman koulutustyylinsä ja tämä on hyvä pitää mielessä myös pentukurssilla. Omistaja oppii siis pentukurssilla koirankoulutuksen alkeita ja useilla pentukursseilla harjoitellaan esimerkiksi oikea-aikaista palkitsemista ja muita tärkeitä koiran opettamiseen ja koulutukseen liittyviä asioita.

Pentukurssilla voi luoda myös kontakteja muihin koiranomistajiin ja se on hyvä tapa löytää koiralle vaikka samanikäistä leikki- ja lenkkiseuraa. Pentukursseilla koiran koulutus muodostuu myös motivoivammaksi ja ennen kaikkea hauskemmaksi kuin esimerkiksi vain koirakirjojen oppien mukainen pennun koulutus. Pentukurssilta voi saada myös vinkkejä sekä palautetta, johon ei ole mahdollisuutta kotona koiraa opettaessa.

Pentukursseille voi ja kannattaa osallistua, vaikka ei olisikaan kiinnostunut tottelevaisuuskoulutuksesta, sillä siellä opetellaan asioita, jotka helpottavat kaikkien koirien ja niiden omistajien arkea. Harva koiranomistaja kuitenkaan haluaa remmissä tempovan, muista koirista suunniltaan menevän tai esimerkiksi autoja jahtaavan koiran. Monet koiraongelmat voidaan ehkäistä koiran koulutuksella, johon pentukurssit tarjoavat hyvän ja innostavan alun. Pentukurssilla koirankoulutuksesta muodostuu useimmiten hauskaa ja palkitsevaa sekä koiralle että omistajalle. Pentukursseilta voi saada myös kimmokkeen erilaisiin koiraharrastuksiin ja pidemmällekin vietyyn tottelevaisuuskoulutukseen.