Miten kulkukissoihin ja -koiriin tulee suhtautua?
Monissa turistipaikoissa kuljeskelee kodittomia eläimiä. Kulkukoiria ja villikissoja saattaa olla aivan riesaksi asti. Eläimet hakeutuvat nälissään etenkin ruokailupaikkojen läheisyyteen, sillä kielloista huolimatta turistit ruokkivat niitä. Moni säälii noita laihoja ja surkeannäköisiä eläinparkoja, mutta ruokkimalla niitä turistit vain luovat jatkuvuutta eläinongelmalle. Inhimillisyyden nimissä on toki ymmärrettävää, että koiria ja kissoja halutaan juottaa ja syöttää. Usein etenkin lapset ystävystyvät eläinkulkureiden kanssa ja saattavat jopa onnistua tuomaan kissan tai koiran mukanaan huoneistoihin. Eläimiä ei kuitenkaan saisi koskettaa eikä päästää asuntoihin. Kodittomat eläimet saattavat levittää tauteja ja pieneliöitä.
Mikäli tällainen ns. katueläin aiheuttaa ihoon rikkoumia puremalla tai raapimalla, on hyvä varmistaa jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo. Voimassaolo tulisi varmistaa joka tapauksessa jo ennen matkoille lähtöä.
Monilla turistialueilla viranomaiset järjestävät kulkueläinten kiinniotto-operaatioita. Yleensä eläimet joutuvat kiinni jäätyään lopetettavaksi. Niille on vaikea löytää uutta kotia. Eläimiä on paljon ja ne ovat usein villiintyneitä ja arvaamattomia. Jos joku kuitenkin haluaa pelastaa tälläisen kulkurin, on eläin syytä viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi. Eläinlääkäri määrää eläimen todennäköisesti ensin joksikin aikaa karanteeniin eli eristykseen. Karanteenilla pyritään ehkäisemään sairauksien ja pieneliöiden leviäminen.