Raparperi

Raparperi on kaunis kasvi, joka soveltuu puutarhan koristekasviksi, kuten myös hyötykäyttöön. Raparperista voi valmistaa hilloa, mehua, keittoa tai viiniä. Kasvi on erittäin kestävä ja se kasvaa koko maamme alueella ja suurien peittävin lehtiensä ja korkeutensa vuoksi se soveltuu hyvin myös näyttäväksi yksittäiseksi koristekasviksi puutarhaan.

Kasvualustakseen raparperi tarvitsee syvämultaisen ja lannoitetun kasvualustan ja oikeaan kasvupaikkaan istutettuna siitä kasvaa upea yksilö joka menestyy kymmeniä vuosia vähällä hoidolla. Raparperi pitää kuitenkin kastelusta ja lannoittamisesta kasvukauden päätyttyä heinäkuulla, joten sitä ei kannata unohtaa. Lannoitusta kannattaa kuitenkin lisätä vuosittain alkukesän ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen.

Raparperia voidaan lisätä siemenistä, jotka se kasvattaa pitkän varren päähän tertuksi. Siemenistä lisääminen on kuitenkin hidasta, sillä taimen kasvatus kestää noin kolme vuotta, ennekuin se tuottaa satoa ensimmäisen kerran. Siemenet kylvetään kasvuastiaan maaliskuussa ja taimet istutetaan kasvupaikalle toukokuussa. Raparperia voidaan lisätä myös jakotaimista. Irrota emokasvin ympärille kasvaneet uudet taimet ja istuta ne uuteen kasvupaikkaan noin metrin etäisyydelle toisistaan, sekä syvämultaiseen kasvualustaan. Normaalia satoa pääsee korjaamaan kolmantena vuotena istutuksesta. Raparperi on oikein hoidettuna näyttävä puutarhan kasvi, joka tuottaa maukasta raaka-ainetta myös ruoanlaittoon.