Tuholaisten torjunta

Hyötypuutarha vaatii jatkuvaa hoitoa. Liian tiheät kasvustot harvennetaan tarvittaessa. Kasvumaan ravinnetasapainosta ja kosteudesta on pidettävä huolta, arimpia kasveja on suojattava toisaalta kylmiltä öiltä, mutta myös liialta kuumuudelta ja kuivuudelta.

Kotipuutarhuri aloittaa kasvien hoidon jo varhain keväällä vielä lumen aikaan. Silloin on aika leikata omenapuut. Samoihin aikoihin voi aloittaa sisällä taimien kasvatuksen. Pikkutaimet itävät aurinkoisella ikkunalla ja ovat alkukesällä varttuneet siirrettäväksi ulos. Kotipuutarhuri tarkkailee maan kuntoa ja ryhtyy tarvittaessa nopeasti tositoimiin jos kasvit vaikuttavat huonokuntoisilta tai niihin ilmestyy tuholaisia.

Satoa hyötypuutarhasta saa jo kesän alkupuolella. Yrtit ovat nuorina makoisimmillaan, ja juhannuksen jälkeen alkavat jo mansikat kypsyä. Kotipuutarhurin kesän aherruksen kruunaavat syksyn sadonkorjuujuhlat.

Tuholaisten torjunta

Kotipuutarhan tuotteista pitävät valitettavasti myös monet tuhohyönteiset ja pikkueläimet. Maan parannukseen ja tuholaisten torjuntaan on saatavissa erilaisia myrkkyjä. Näiden käyttöohjeet on luettava huolella, sillä liian suuret annokset saattavat olla vahingollisia. Luonnonmukaisia periaatteita suosiva viljelijä torjuu tuholaisia luonnonmukaisin keinoin, esimerkiksi nokkosvedellä.

Tuhoja saavat aikaan myös monet pikkueläimet, esimerkiksi myyrät, joiden torjunta saattaa olla hyvin vaikeaa. Myyräkannat vaihtelevat vuosittain ja suurimmat tuhot nämä pikkujyrsijät ovat yleensä saaneet aikaan talvella.