Kiviaita

Kivenpyörittäjän pihamaata kelpaa ihailla

Hikeä, naarmuja ja mustelmia. Niihin saa varautua, jos haluaa itse toteuttaa pihamaan komistukseksi suunnitellun kiviaidan tai –pengerryksen.

Kiviaitoja on tehty pitkään, mutta vielä 1700-luvun alussa ne ovat olleen Suomessa harvinaisia. Kiviaitoja löytyy eri puolilta suomea, mutta erityisen paljon niitä on ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sekä Savossa ja Karjalassa. Näillä alueilla kiviä riittää.

Mikäli pihapiirissä kivet ovat ehtymätön luonnonvara ja esimerkiksi korkeuserojen takia tarvitaan tukirakenteita, niin kivipengerrys on erinomainen vaihtoehto. Toisaalta kivipengerryksellä voidaan myös luoda lisää korkeuseroja, jolloin tasaiseenkin pihaan saadaan lisää elävyyttä. Kivi kestää tuulta, sadetta sekä pakkasta ja on erittäin edullinen rakannusmateriaali. Rakenteena kiviaita tai –pengerrys on näyttävä ja kestävä pihan yksityiskohta.

Miten tehdään kiviaita?

Kivirakenteet tulee ottaa hyvin huomioon pihasuunnitelmassa, niitähän ei siirrellä helposti. Luonnolliselle kiviaidalle ei tarvitse valaa perusteita. Tästä on se etu, että kivirakenne päästää sadeveden lävitseen, eikä jäätyvä vesi pääse näin ollen rikkomaan rakennetta. Toinen etu on, ettei rakennettaessa tarvitse vahingoittaa alla kulkevia puiden juuria.

Kiviaita voidaan latoa pienistä kivistä tai erityisesti pengerryksiä voi tehdä suurista kivistä. Tärkein periaate molemmissa on, että jokaiselle kivelle on etsittävä oikea paikkansa. Kyse on palapelistä, jossa kivet asetellaan ja käännellään yksitellen paikalleen niin, että ne pysyvät tukevasti paikallaan. Jos kivet vain heitellään kasaan, saadaan aikaan epävakaa ja vaarallinen rakennelma, joka voi romahtaa vaikka leikkivän lapsen päälle.

Pitkäjänteisyyden lisäksi rakennusprojekti koettelee rakentajan kuntoa. Kiviä pyöritellessä löytyy lihaksia, joiden olemassaolosta ei ollut mitään tietoa. Talkootyöstä on hyötynsä.

Luonnollinen rakenne

Kiviaidan ehdoton etu on, että se voidaan rakentaa noudattelemaan luontevasti maaston muotoa. Sillä saadaan näkösuojaa ja luodaan pienille eläimille elinmahdollisuuksia.

Pengerryksen viimeistelee kivireunukselle istutettavat kasvit. Esimerkiksi sammalleimu täydentää kokonaisuuden kasvamalla kivien yli kukkien punaisena ja valkoisena mattona. Lopputuloksena on kaunis, luonnon mukainen ja kestävä piharakenne, jota kelpaa ihailla.