Muutossa huomioitavia asioita

Miten muuttoa voi helpottaa?

Muutto on aina suuri elämänmuutos, sillä vanhasta kodista luopuminen ja uuteen asettuminen vaatii usein totuttelua. Tämän lisäksi stressiä saattaa aiheuttaa myös muuttotavaroiden järjestely sekä lähtö- että purkupaikassa, joten suunnitelmallisuus ja harkinta on tarpeen muuttoa suunniteltaessa.

Ennen muuttoa kannattaa tehdä omaisuusinventaario ja miettiä, mitä tavaroita oikeasti tarvitsee ja mitä ei: useilla meistä on yllättävän paljon tarpeetonta roinaa, jota ei kannata raahata mukanaan enää seuraavan kotiin. Tavarakatsausta ei kuitenkaan tule jättää aivan viimeisiin päiviin ennen muuttoa, vaan jo muutamaa kuukautta ennen on hyvä varata esimerkiksi kirpputoripaikka, ottaa selvää keräysvaatepisteistä tai lahjoittaa tavaroita niitä enemmän tarvitseville tuttaville. Rikkinäiset astiat ja reikäiset vaatteet joutavat roskiin, korjauskelvoton elektroniikka taas kierrätykseen. Inventaario tulee ulottaa myös keittiön puolelle ja heittää ajoissa pois jo aikoja sitten vanhentuneet jauhot, säilykkeet ja mausteet.

Kun tavaramäärästä on saatu karsittua kaikki turha pois, tulee muuttotavaroiden pakkaus aloittaa jo silloin, kun muuttoon on aikaa vielä useampi viikko. Tällöin laatikoihin menevät varastotavaroiden lisäksi esimerkiksi kaikki vaatteet, keittiökoneet ja kirjat, joita ei ennen muuttoa enää tarvitse. Liika ennakointikaan ei tosin ole suositeltavaa, sillä jo pakatuista tavaroista on ikävää kaivella myöhemmin esille tavaroita, joita olisikin vielä tarvinnut. Lähempänä muuttopäivää pakataan sitten loputkin tavarat – kullekin perheenjäsenelle on hyvä varustaa pieni kassi, jossa kulkevat mukana vaihtovaatteet ja tärkeimmät henkilökohtaiset tavarat muuttomylläkän keskellä. Muuttolaatikot on syytä sulkea, ja jokaisen laatikon päälle kannattaa kirjoittaa se, mihin huoneeseen laatikko on matkalla. Särkyvää sisältävät laatikot merkitään myös, jotta ne muistetaan asetella muuttokuormassa päällimmäisiksi. Uuteen kotiin saavuttua laatikot on järkevää kantaa heti oikeisiin huoneisiin, jotta tavaroiden purkaminen ja taloksi asettuminen voi alkaa.