Tekstiilitaide

Tekstiilitaide on hyvin lähellä maalaustaidetta. Motiivit omaavat joskus lähes saman arvon kuin taiteessa. Vaikka kangas on solmittua ja neulottua, manipulaatiota on aina jossain, joka voi tuoda ulottuvuutta myös niiden välimaastossa ja puuttuu asiaan kuten paksuude avulla. Maalatut kankaat säilyttävät arvonsa, kuin taulu kankaalla tai toisin päin, tai jopa käyttövaatteena. Kaulaliinat ja huivit voivat mallinsa puolesta joskus vaikuttaa jopa tauluilta. Esimerkiksi vahavaväriset Ciacamo Ballan huivit. Taidetekstiileissä kuviot eivät sinänsä omaa volyymia, mutta vaatteet voivat tuoda taidetta kehon päälle.

Mielikuvitusta käytetään artisaanien tekeminen vaatteiden kuvituksessa. Abstraktiset kuviot kankaissa tai jopa venäläisissä traditioonaalisissa puvuissa voivat saavuttaa hyvin kuvitteellisen ja museograafisen ilmiasun. Koska arkiset esineet tuovat inspiraatiota taiteilijoille, hyvin erikoiset vaatteet voivat viimeistellä taulun. Suhde vaatteeseen itävältalaisella Gustav Klimtillä esimerkiksi on hyvin vahva ja tausta tulee eräänlaiseksi kokonaisuudeksi vaatteen kanssa. Vaatteen tila hänen maalauksissaan jatkuu joskus eräänlaisessa ornamenttikuvioinneissa maalauksen taustalla.

Kuviolliset ornamentit koristelevat seiniä joskus tekemällä niistä todellisia maalauksia. Abstraktiset gometriset kuviot näkyvät etelä-amerikkalaisissa vaatteissa tai on lineaarisia kuvioita on artisaanisissa vaatteissa. Pelkkä kuvioitu kangas vartalon ympärillä antaa vaatteen vaikutelman, vaikka se olisikin vain seinäkangas. Jotkut suunnittelijat ottavat inspiraation sisustuksesta tai huonekalukankaista. Esimerkiksi koristeelliset lineaariset kuviot voivat tuoda mieleen ihomaalaukset.