Ratkaisukeskeinen psykoterapia

Mitä on ratkaisukeskeinen psykoterapia?

Useimmissa terapioissa keskitytään asiakkaiden ongelmiin ja niiden syiden etsimiseen. Ratkaisukeskeisessä terapiassa sairautta ei pyritä poistamaan etsimällä ongelmien aiheuttajia. Siinä terapeutti käy asiakkaan kanssa läpi tämän ongelmat ja etsii niihin erilaisia ratkaisumalleja, joiden pitäisi olla järkevämpiä ja tehokkaampia kuin asiakkaan käyttämät mallit.

Tapaamisten välillä asiakas kokeilee käytännössä miten tarjotut ratkaisut toimivat. Sitten hän raportoi kokemuksistaan terapeutille ja he etenevät yhdessä yritysten ja erehdysten tietä. Ratkaisukeskeinen terapia on käytännöllistä. Asiakasta valmennetaan terapiassa kohtaamaan ja ratkaisemaan ne ongelmat, jotka ovat aiheuttaneet hänelle psyykkisiä oireita.

Ratkaisukeskeinen terapia voi olla yksilöterapiaa tai ryhmissä tai perheittäin tapahtuvaa. Se on käytännönläheistä lyhytterapiaa, jota kutsutaan myös ”voimavarasuuntautuneeksi terapiaksi” tai ”tavoitesuuntautuneeksi terapiaksi”. Sitä tarjotaan myös kurssien muodossa. Näillä kursseilla opiskellaan elämänhallintaa, rentoutumista, ongelmien ratkaisemista ja sosiaalisia taitoja.

Lähtökohtana ovat asiakkaan omat näkemykset ja toiveet. Asiakkaan omia ajatuksia ja arvomaailmaa kunnioittava terapeutti yrittää yhdessä hänen kanssaan miettiä, mitä keinoja olisi löydettävissä toiveiden toteuttamiseksi. Asiakkaan onnistuminen edes joidenkin toiveidensa toteuttamisessa vahvistaa häntä ja vie terapiaa eteenpäin. Jokainen onnistuminen lisää uskoa asioiden positiiviseen kehitykseen. Terapiassa käytetään myös kotitehtäviä, joiden avulla opiskellaan uusia asioita.

Tämä terapiamuoto lähenee itsensä kehittämistä. Siinä käynnistetään prosessi, jonka ensimmäisessä vaiheessa asetetaan tavoitteet. Sen jälkeen tutkitaan mitä voimavaroja ja vahvuuksia asiakkaalla on ja arvioidaan hänen kykyjään ja taitojaan itsensä kehittämiseksi. Tavoitteiden löydyttyä niitä ryhdytään toteuttamaan terapeutin ja muiden mahdollisten osallistujien tuella. Kun asiakas edistyy jonkun tavoitteen toteuttamisessa, hän löytää pian uuden kehittämistarpeen ja valloittaa vähitellen itselleen uusia elämänalueita. Tässä terapiassa etsitään enemmän asiakkaan vahvuuksia kuin hänen vikojaan.

Ratkaisukeskeistä terapiaa käytetään terveydenhuollon lisäksi sosiaalityössä, kuntoutuksessa ja sitä voidaan soveltaa kaikkeen inhimilliseen vuorovaikutukseen. Se on yleisessä käytössä työyhteisöjen kehittämisessä. Asiakkaan ongelmien selvittelyyn voi osallistua useita työntekijöitä ja myös asiakkaan omaisia. Nämä terapiat ovat lyhyitä, tavallisesti muutaman kerran tai muutaman kuukauden mittaisia, mutta pidemmätkin terapiat ovat mahdollisia. Ratkaisukeskeisiä terapiamenetelmiä on Suomessa kehittänyt mm. psykiatri Ben Furman. Ratkaisukeskeisen terapian edustajilla on oma yhdistyksensä Ratkes ry.