Mitä on lääkeaineriippuvuus?

Lääkeaineriippuvuus on elimistön myrkytystila, joka kehittyy euforisoivien kipulääkkeiden kuten morfiinin käytöstä. Euforisoivat kipulääkkeet eli analgeetit ovat voimakkaita kipulääkkeitä, joilla on myös mielialaa kohottava vaikutus. Henkilön isojen aivojen kontrollointi vähenee ja säännöllisessä käytössä lääkkeet aiheuttavat samalla riippuvuutta. Euforisoiviin kipulääkkeisiin kuuluvat mm. morfiini ja sen sukuiset euforiaa aiheuttavat aineet. Myös monet muut rauhoittavat lääkeaineet aiheuttavat riippuvuutta, varsinkin yliannostettuina. Nykyisin lääkeaineriippuvuus erotetaan varsinaisesta huumeaineriippuvuudesta. Huumeet ovat kiellettyjä lääkeaineita ja niihin luokitellaan Suomessa mm. heroiini, marihuana ja LSD.

Oireet

Yhteistä kaikkien lääkeaineiden riippuvuuksille on erittäin voimakas halu saada uudelleen nautittua ainetta, aineen sietokyvyn lisääntyminen (mistä on seurauksena annostuksen lisääminen), fyysinen ja/tai psyykkinen riippuvuus (mitä seuraa vierotusoireet).

Oopiumi

Oopiumia valmistetaan kuivattamalla oopiumiunikon hedelmien maitiaisnestettä. Siitä on n. 20 eri alkaloidia. Merkittävimpinä morfiini, kodeiini ja noskapiini (yskänärsytykseen), papaveriini (mm. angina pectorikseen ja kouristuksiin) ja tebaiini (kouristuksiin). Lääkitsevien ominaisuuksien lisäksi oopiumia on myös käytetty huumausaineena.

Morfiini

Morfiini on oopiumin tärkein alkaloidi, jota käytetään lääkkeenä vesiliukoisena kloridina. Sen johdoksia ovat dioniini, apomorfiini (”oksetusaine”), kodeiini ja Suomessa kielletyksi huumausaineeksi luokiteltu, äärimmäisintä riippuvuutta aiheuttavaa heroiini.

Hoito

Hoitomuotona lääkeaineriippuvuuksiin on vierotushoidot. Suomessa on jo lukuisia vierotusyksiköitä ympäri maata.