Millainen vaiva on kuivat silmät?

Silmän pinta saattaa päästä kuivumaan, jos kyynelneste ei suoriudu tehtävistään. Sen määrän ja laadun tulisi olla kohdallaan, jotta se pystyisi pitämään silmän pinnan kosteana ja samalla myös estäisi sidekalvon ja sarveiskalvon tulehduksia. Useat ihmiset kärsivät kuivista silmistä jossain vaiheessa elämää. Tavallisesti vaiva tosin jää tunnistamatta eivätkä ihmiset näin tule hakeneeksi apua.Kuivasilmäisyys voidaan todeta Schirmerin imupaperitestillä, jossa silmät puudutetaan ja alaluomien pohjukkaan laitetaan muutaman senttimetrin pituiset imupaperin palaset. Noin viiden minuutin kuluttua alkaa näkyä, kuinka pitkälle palaset ovat kastuneet. Alle viiden millimetrin tulosta pidetään merkkinä kuivista silmistä. Myös biomikroskooppia voidaan käyttää tutkimuksissa hyväksi. Sillä lääkäri voi tutkia kyynelkalvon hajoamisnopeutta. Samoin väriaineella voidaan testata silmän pinnan kuivuusastetta. Kostutustipoilla on mahdollista testata muutaman viikon ajan, onko diagnoosi oikea.

Oireet

Kun silmät kärsivät kuivuudesta ne alkavat punoittaa, niitä polttelee ja silmät tuntuvat väsyneiltä. Silmät ovat hyvin kuivat, mutta saattavat silti vetistää samanaikaisesti. Muita mahdollisia oireita ovat näön tarkkuuden vaihtelu, valonarkuus, roskan tunteminen silmässä tai lisääntynyt rähmä. Oireilla on tapana pahentua ilta-aikaan. Mikäli huomaat kärsiväsi kuivista silmistä, kannattaa kiinnittää huomiota ilman laatuun ja ilmastoinnin toimivuuteen. Myös pöly, savu, sauna ja aurinko voivat ärsyttää kuivuudelle taipuvaisia silmiä. Päätetyötä tekevät kärsivät usein kuivista silmistä, koska näyttöpäätteellä työskennellessä riittävä silmien räpyttely saattaa unohtua eivätkä silmät saa tarpeeksi kosteutta kyynelnesteestä.

Joillakin sairauksilla, kuten reumataudeilla, astmalla, kilpirauhasen vajaatoiminnalla ja diabeteksella on vaikutusta kyynelnesteen vähentymiseen. Lääkkeistä mm. beetasalpaajat, verenpaine- ja psyykelääkkeet ja hormonivalmisteet voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Joskus silmien kuivuminen voi johtua myös jostain allergiasta tai silmiin kohdistuvista tulehduksista.

Hoito

Tavallisin tapa hoitaa kuivia silmiä on luonnollisesti niiden kostuttaminen. Tähän käytettyjä aineita sanotaan ns. tekokyyneleiksi. Niitä on useita erilaisia, kuten vesimäisiä tippoja, geelitippoja sekä voidemaisia valmisteita. Jos kostutustipat eivät tehoa, lääkäri voi määrätä avuksi pilokarpiinitabletteja. Aina pelkkä kostuttaminen ei riitä. Mikäli kuivien silmien taustalla oleva syy on luomi- tai silmätulehduksesta johtuva, nämä tulee hoitaa kuntoon. Usein pelkkä luomien puhdistaminen riittää, mutta vaikeammissa tapauksissa voidaan turvautua antibiootteihin. Kun taustavaikuttimena on allergia, kostutushoidon lisäksi on hyvä käyttää allergiavalmisteita, jotka rauhoittavat ja antavat lisäkosteutta silmiin.

Kaikkein vaikeimmissa tapauksissa voidaan kosteuden pysymistä silmien pinnoilla edistää tukkimalla tai polttamalla kyynelpisteet. Optikoilta on myös mahdollista saada suojalaseja, joiden avulla kuivista silmistä kärsivät saattavat estää kuivumisreaktiota ulkoilmassa. Kotona kannattaa ottaa huoneilma huomioon esimerkiksi ilmankostuttimella tai huoneilmaa viilentämällä lämpötilasäädöillä. Autossa tuuletus on hyvä kääntää pois kasvoista. Päätteellä työskentelevän tulisi yrittää muistaa räpsytellä silmiä riittävän usein.