Miten auttaa lähimmäistä surussa?

Sureva puoliso tai lähiomainen tuntee yksinäisyyden erityisen syvänä, kun hautajaiset ovat ohi ja on aika palata arkeen. Hautajaisten jälkeen on usein hiljaista, kaikki tuttavat ja sukulaiset ovat käyneet. Itsellä ei ole voimia lähteä vierailulle. Tällöin on ystävien aika.

Vaikka kävit hautajaisissa, muista käydä surutalossa hautajaisten jälkeenkin. Ehkä aluksi useinkin, jos olet hyvin läheinen. Tunnet kyllä, kuinka usein suremaan jäänyt toivoo käyntiäsi, kerran päivässä, vai vain kerran viikossa. Voit myös kysyä ihan suoraan toivooko sureva sinun käyvän, vai tahtooko hän käsitellä suruaan yksin.

Vaikka sureva haluaisi eristäytyä täysin, et saa loukkaantua. Meillä jokaisella on oma tapamme käsitellä surua, eikä yksi tapa ole toista huonompi tai parempi.

Seurakunnasta voi kysyä apua, jos surutuntuu musertavalta. Sekä seurakunnissa että vertaisryhmissä on tilaisuus käsitellä omaa suruaan, ja siitä selviytymisen keinoja. Jos suru ahdistaa, ei ole mitään syytä jäädä yksin, apua saa ja voi pyytää. Jos seurakunta ei tunnu oikealta paikalta, voi apua kysyä terveyskeskuksesta tai lääkäriltä. Kelan toimistosta saa apua käytännön järjestelyihin ja tietoa mahdollisista tukipalveluista.