Millaiset tupaantuliaiset järjestetään?

Mitä vähemmän tupaantuliaisissa on vieraita, sitä helpompi tarjottavan ruoan määrää on arvioida. Pienelle porukalle voi järjestää tunnelmallisen, muutaman ruokalajin illallisen viineineen melko edullisestikin, mutta vierasmäärän kasvaessa kannattaa turvautua buffet-pöytään, josta jokaiselle vieraalle löytyy varmasti mieleistä purtavaa.

Etukäteen kannattaa miettiä vieraiden makumieltymyksiä, mutta ottaa huomioon myös mahdolliset ruoka-aineallergiat. Kasvissyöjillekin on varattava omat herkkunsa, ja useimmiten ruokien valmistamisessa on viisasta käyttää vähälaktoosisia maitotuotteita. Lisäksi juomia hankittaessa on muistettava myös alkoholittomat vaihtoehdot, joita perinteisen pommacin lisäksi löytyy laaja valikoima alkoholittomia oluita, siidereitä ja kuohuviinejä.

Ruokamääriä laskettaessa on hyvä muistaa, että miespuoliset vieraat syövät mitä todennäköisimmin enemmän kuin naispuoliset, ja lapset syövät noin puolet aikuisille varattavasta määrästä. Ruokien menekkiin vaikuttaa myös tupaantuliaisjuhlien kesto; mitä pidemmälle iltaan juhlat jatkuvat, sitä enemmän menee myös syötävää, ja juotavaa! Jos tarjoilun ja tupaantuliaisten järjestäminen tuntuu itselle ylivoimaiselta, useimmat juhlapalvelut järjestävät ne kädenkäänteessä juuri sellaisina kuin isäntäväki ne haluaa.

Tupaantuliaiset voi järjestää myös nyyttikesteiksi, jolloin jokaiselle vieraalle ilmoitetaan asiasta etukäteen. Hyvä idea voi olla tuotavan ruokalajin kirjaaminen kutsukorttiin, esimerkiksi voi toivoa vieraan tuovan mukanaan patonkia tai vaikkapa jonkin jälkiruoan. Tasapuolisuuden vuoksi voi isäntäväki tarjota juhlajuomat, jos vieraat hoitavat ruokapuolen.