Mitä lahjaksi uuteen kotiin?

Tupaantuliaisiin ei ole kohteliasta ilmaantua tyhjin käsin. Perinteisen ruisleivän ja suolan lisäksi, tai tilalle, voi tupaantuliaislahjaksi viedä kaikenlaista kotona tarpeellista tavaraa. Etukäteen voi olla hyvä udella, mitä uuden kodin asukkaat mahdollisesti toivoisivat tai tarvitsisivat. Mieluista on ottaa lahjaksi jotakin itse tehtyä ja persoonallista. Jos vieraita on useita, voivat he keskenään ostaa jonkin kalliimmankin yksittäisen lahjan, jolloin yhden maksuosuus ei nouse kovin suureksi.

Hyviä lahjaideoita ovat mm. postilaatikko, nimilaatta ulko-oveen, löylykauha ja kiulu, lämpömittari, huoneentaulut, erikoiset valokuvakehykset, kynttelikkö, vieraskirja, seinäkello tai vaikkapa kiva viinilasi- tai teekuppipari. Kasveista hauskoja viemisiä ovat rahapuu tai kodin onni, tai jos uudessa kodissa on pihamaa, niin kiva yllätys on kuusen, hopeakuusen tai pihlajan taimi. Itse tehtyjä suosikkeja ovat erilaiset kotona tehdyt hillot, mehut, kotiviinit sekä erilaiset käsityöt kuten virkatut liinat, tyynynpäälliset tai pieni eteisen kynnysmatto.

Vieraiden on hyvä etukäteen varmistaa tulonsa isäntäväelle. Avec tupaantuliaisiin viedään vain, jos hänet mainitaan kutsussa erikseen. Pukeutumiseen ei tupaantuliaisissa ole sääntöä, rento, siisti, isäntäväkeä kunnioittava pukeutuminen on tärkeintä. Paikalle on syytä saapua sovittuna aikana, ja siksi uuden asunnon osoitteeseen ja sijaintiin on hyvä tutustua etukäteen. Kutsusta kannattaa tarkastaa juhlien teema, onko kyseessä kenties nyyttikestit tai talkoot. Tupaantuliaisjuhlista on myös kohteliasta poistua ajoissa, ennen kuin isäntäväki joutuu ajamaan vieraansa ulos.