Suomen ensimmäinen kirjoitusopas

Nykyisin luovan kirjoittamisen oppaita tuntuu tunkevan joka tuutista. Näin ei ollut vuonna 1935, jolloin Mika Waltarin Aiotko kirjailijaksi? –oppaan ensipainos ilmestyi. Teos oli tuolloin Suomessa ainoa laatuaan. Aikoinaan se innoitti muun muassa nuorta Kalle Päätaloa syventymään tekstinluonnin saloihin.

Kirjoittamisoppaassaan Waltari luotsaa nuorta kirjailijaa setämäisen jutustelevasti ja rohkaisevasti läpi alkavan uran karikkopaikkojen. Teos on jaettu noin pariinkymmeneen lukuun, jossa käydään seikkaperäisesti läpi niin kirjailijalta vaadittavat henkiset ominaisuudet ja käsikirjoittamisen tekniset seikat kuin tyylisen kömmähdykset. Kirjoittamisen eri lajit aina runosta elokuvakäsikirjoitukseen saavat jokainen oman lukunsa.

Waltarin teos on yllättävän hyödyllinen ja ajankohtainen nykypäiväkin kirjailijantaimelle, vaikka hän alkusanoissaan toteaakin, ettei ole kirjoittanut opastaan ”ikuisuutta varten”. Kaikki kirjan pienet yksityiskohdat eivät toki ole tänä päivänä paikkaansapitäviä: enää ei nuori kirjailija vuokraa työprosessiaan varten kirjoituskonetta alan liikkeestä tai saa radiossa esitetystä kuunnelmastaan huikeaa viidensadan markan palkkiota. Myös lajikonventioista lukiessaan voi tuntea menneen maailman tuulahduksen, kun Waltari opastaa kirjoittajia tarjoamaan novellejaan joululehtiin ja perehdyttää lukijansa ajanvieteromaanien humoristiseen ja sovinnaiseen maailmaan. ”Muista aina, että ajanvieteromaanien rakkauden tulee olla puhdasta. Suudelma on sen korkein päämäärä ja ilmenemismuoto.” Vanhentuneet faktat eivät kuitenkaan juuri häiritse kirjan tietopuolta, vaan toimivat ennemminkin nostalgisina välähdyksinä menneeseen maailmaan.

Mitä varsinaisiin kirjoitusneuvoihin tulee, ne ovat kovin samanlaisia kuin nykyajan oppaissakin: vältä saarnaamista yhteiskunnallisissa kuvauksissa, etsi sopiva tasapaino liioitellun karkeuden ja sievistelyn välille, hae omaa tyyliäsi erilaisilla kokeiluilla. Vaikka muotoseikat ja kustannuskäytännöt olisivat muuttuneet seitsemässäkymmenessä vuodessa, oppaan ydinsisältö on pysynyt hyvinkin tuoreena.